Kauhavalla on tulevaisuus

(Ilkka 8.5.2014)

Pitkään odotettu uutinen Kauhavan lentosotakoulun uusista omistajista saatiin päivänvaloon tiistaina. Valmisteluja asian tiimoilta on tehty syksystä 2012 alkaen. Monia arvailuja tulevaisuuden vaihtoehdoista ehdittiinkin esittää ja huhumylly on pyörinyt villisti. Vaiteliaisuus valmistelujen etenemisestä vietiin toimijoiden osalta loppuun asti. Tehdyllä ratkaisulla alue siirtyy vakaisiin pohjalaisiin käsiin. Lentosotakoulun kauppa osoittaa, että pääomatkin ovat jostain kotoisin. Ratkaisu henkii liiketaloudellisten näkökulmien lisäksi aitoa kotiseutuhenkeä. On hienoa, että alueen toimijat tarttuivat mahdollisuuteen ja lähtevät luomaan uutta kasvua.

Lentosotakoulun perinteet jatkuvat hieman toisenlaisessa muodossa. Kauhavalaisille on tärkeää, että varuskunnan alueella on toimintaa jatkossakin. Ymmärrettävästi tässä vaiheessa ei voida antaa tarkkoja tietoja siitä, millaisia liiketoimintoja on varuskunta-alueelle siirtymässä. Omistuspohjan varmistuminen on tässä tilanteessa se tärkein tieto. Kaupunki haluaa olla mukana hankkeissa tärkeänä kehittäjäkumppanina.

LSK Business Parkin liikkeellelähtö vahvistaa alueen jo ennestään vahvaa elinkeinorakennetta. Kaupungissa on käynnissä monia työllisyyttä kehittäviä investointihankkeita. Power Park kokonaisuus täydentyy lähipäivinä uudella kauppakeskuksella. Tampereen Keskustekniikan uudet tilat ovat valmistumassa sisääntulotien varteen. Domretorin laajennusosa on myös noussut ripeällä tahdilla.

Kauhavalla jo olevilla yrityksillä on monia kehittämishankkeita, jotka vahvistavat niiden toimintaa ja luovat työtä. Paikkakunnalle tärkeä turkiselinkeino kytkeytyy varuskunta-alueen tulevaisuuteen. Ja tietenkin lähes 1000 maatilaa investoivat jatkuvasti. Valtakunnan tasolla hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassa tähdätään lupaprosessien yksinkertaistamiseen. Meillä ei Suomessa ole varaa jättää yhtään kannattavaa investointia toteutumatta hankalan byrokratian johdosta. Hallituksen linjaukset asiassa on saatettava toteutukseen asti

Talouden yleiset näkymät vaikuttavat luonnollisesti myös Kauhavan elinkeinoelämään. Alueen vientiyritysten kehitysnäkymät ovat riippuvaisia siitä, miten maailmantalous elpyy. Euroopan Unionin alue on tärkeä vientikohde. Meille ei ole samantekevää, millaisessa taloudellisessa jamassa esimerkiksi euroalueen maat ovat. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että toipuminen on hyvässä vauhdissa. Myös erityisistä taloudellisista vaikeuksista kärsineet maat ovat palaamassa normaaliin päiväjärjestykseen.

Suomen tilanteesta on kuitenkin syytä olla edelleen huolissaan. Taloutemme kasvu on alle EU-alueen keskiarvojen. Aivan viime päivinä on kuitenkin saatu viitteitä uusien investointien käynnistymisestä. Metsä Group ilmoitti miljardi-investoinnistaan Äänekoskelle ja perässä tuli muita satojen miljoonien panostuksia uusiin työpaikkoihin. Näyttää siltä, että yhteisöveron reipas alennus on pitänyt Suomen kilpailukykyisenä investointikohteena. Voidaan toiveikkaana odottaa, että positiiviset uutiset saavat jatkoa. Uutta kasvua on syntymässä sekä Kauhavalle, että muuallekin Suomeen.

Janne Sankelo
kansanedustaja (kok.)
Kauhava

Jaa artikkeli