Altian omistus puhuttaa

(Pohjalainen 31.5.2014)

Eduskunnassa keskusteltiin tällä viikolla valtion lisätalousarviosta. Lisätalousarvio pitää sisällään laajan paketin toimenpiteitä, joilla haetaan uutta talouskasvua. Osana talousarviota ehdotetaan hallitukselle valtuuksia luopua tarvittaessa valtion omistuksesta Altiassa. Päätelmien mukaan yhtiöllä ei ole enää strategista merkitystä valtiolle ja omistuspohjan laajentamista on syytä harkita. Omistusjärjestelyistä päätetään kuitenkin erikseen.

On ymmärrettävää, että Altian mahdolliset omistajuusratkaisut ovat keränneet huomiota julkisuudessa. Kossu ei jätä ketään kylmäksi. Tiistaina eduskunnan edessä osoitettiin mieltä valtion omistuksen säilyttämiseksi Altiassa. Olin itse myös vastaanottamassa terveisiä ja käytin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenvuoron. Huoli työstä ja perheiden elinkeinosta on aitoa.

Pohjalaisesta näkökulmasta Altian merkitys korostuu. Kyseessä on alueen merkittävä työllistäjä, jolla on pitkät perinteet. Toiminta juontaa aina 1800-luvulle saakka. Koskenkorvan tehtaallakin tislausta on harjoitettu jo yli 70 vuotta. Tehtaan lisäksi Altia työllistää välillisesti monin tavoin. Laadukasta suomalaista ohraa tuottaa raaka-aineeksi noin 2500 viljelijää. Viime vuonna sitä käytettiin tuotannossa yli 173 miljoonaa kiloa. Tehtaan käyttämä ohra vastaa 15 % Suomen koko vuoden ohrantuotannosta ja noin 30 % kaupaksi tulevasta ohrasta.

Tunteikas keskustelu voi saada mittaansa suuremmat puitteet. Tällä hetkellä voimassa on Altian osalta eduskunnan päätös 50,1% omistusrajasta. Ajatuksena rajan poistamisessa on luoda paremmat edellytykset hakea omistuksen arvoa kasvattavia järjestelyjä. Näitä voisivat olla esimerkiksi toimialajärjestely tai listautuminen pörssiin. Sellaiset ratkaisut, jotka tukevat Altian edellytyksiä menestyä markkinoilla, vaikuttavat positiivisesti yhtiön ja sitä myötä myös Koskenkorvan tehtaan kehittymismahdollisuuksiin. Näitä haetaan nyt.

Altian kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että se saa varmistettua Koskenkorvan tehtaan kapasiteetille mahdollisimman suuren käyttöasteen. Tämä on tärkeää sekä yhtiön, että myös maataloustuottajien ja viljelijöiden kannalta. Altian liiketoimintojen kehitykseen vaikuttavat paljon niin markkina- ja kilpailutilanne, kuin talouden kehitys. Talouden epävarmuus on jatkunut edelleen Euroopassa, mikä on näkynyt kuluttajien ostokäyttäytymisessä. Altia on menettänyt markkina-asemiaan

Valmistus tärkeimpien tuotteiden kuten Koskenkorvan osalta jatkuu myös tulevaisuudessa Suomessa. Suomalaisuus on keskeinen osa sen brändiä. Sama pätee myös tehtaalla lisenssillä valmistettavaan Finlandia-vodkaan. Eri vaihtoehtoja arvioitaessa on painotettava kotimaista työllisyyttä ja suomalaisen tuotannon turvaamista. On myös kiinnitettävä erityistä huomiota henkilöstön työllisyysasemaan ja hyvään henkilöstöpolitiikkaan. Näillä reunaehdoilla mahdolliset omistusmuutokset voivat tuoda uutta potkua markkina-asemiaan vuosien mittaan merkittävästi menettäneelle yhtiölle. Suhtaudun itse asiaan avoimin mielin.. Keskiössä on kuitenkin oltava niin suomalainen, kuin pohjalainenkin työ. Altia ei ole lähdössä mihinkään.

Janne Sankelo
kansanedustaja, varapuheenjohtaja
Kansallinen Kokoomus rp.
Kauhava

Jaa artikkeli