Ydinvoimarakentamiseen palataan vielä

-Ilkka 12.08.2015

Ydinvoimarakentamiseen palataan vielä

Suomalainen energiapaletti nytkähti eteenpäin kun Fennovoiman kotimainen omistajuus saatiin ratkaistua. Hanke on tärkeä energiaomavaraisuuden näkökulmasta. Sähköstämme neljännes tuodaan tällä hetkellä ulkomailta. Suomi tarvitsee kipeästi uusia investointeja. Tarkoitus on, että uusi voimalaitos Hanhikivi 1 tuottaa sähköä Pyhäjoella vuonna 2024.

Muutama vuosi tuon jälkeen Fortumin yksiköt Loviisassa alkavat olla käyttöikänsä lopussa. Miten tilanne kompensoidaan sen jälkeen on kansakunnan mittainen kysymys. Hallitusohjelmassa on kunnianhimoinen tavoite lisätä päästöttömän uusiutuvan energian käyttöä. Suurimmat mahdollisuudet on nestemäisissä biopolttoaineissa ja biokaasun tuotannon ja teknologian kasvattamisessa. Suomi tarvitsee monipuolisuutta energiavalinnoissaan. Ydinvoima ja bioenergia täydentävät toisiaan.

Ydinvoiman osalta on viime vuosina nähty monia täyskäännöksiä. Viimeksi faktat aukesivat Olli Rehnille. Monet poliitikot kuten pääministeri Sipilä ja entinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ovat arvelleet, että Fennovoiman hanke jää aikakirjoihin Suomen viimeisenä ydinvoimahankkeena. Näissä ennustuksissa kannattaa olla varovainen. Pidän nimittäin todennäköisenä, että ydinvoimaan palataan viimeistään vaalikaudella 2019-2023.

Eduskunta myönsi vuonna 2010 luvat kahdelle uudelle ydinvoimalalle. Fennovoiman ohella luvan sai TVO neljännelle yksikölle Eurajoelle. Fortum jäi nuolemaan näppejään. Samaan aikaan TVO on rakentanut hartaudella aikaisemmin luvan saanutta kolmatta yksikköään. Ranskalainen tekniikka on viipyilevää ja käyttöönotto on viivästynyt. Muutama vuosi joudutaan odottamaan ennen kuin Olkiluoto 3 kytketään verkkoon. Viimeisten tietojen mukaan se tapahtuu vuonna 2018.

Hankala tilanne rakentamisessa johti siihen, että yhtiö ei voinut käynnistää uutta hanketta. Valtio ei heltynyt myöntämään haettua jatkoaikaa luvalle, koska tarkkaa aikataulutusta ei voitu antaa. Joka tapauksessa Suomesta löytyy ainakin kaksi toimijaa, joiden intresseissä on rakentaa uutta ydinvoimaa ja korvausinvestointeja myös jatkossa. Epäilyistä huolimatta niitä tullaan tarvitsemaan. Pidetään ovet auki näille ratkaisuille tulevaisuudessa.

Janne Sankelo

Kokoomuksen varapuheenjohtaja

Kauhava

Jaa artikkeli