Rakenteita voi uudistaa, hölmöillä ei saa

Rakenteita voi uudistaa, mutta hölmöilemään ei saa ryhtyä – Ilkka 14.10.2016

Sote-uudistusta kootaan nyt kovalla vauhdilla, jotta organisaatiot saadaan kuntoon määräaikaan mennessä. Kiireeseen liittyy kuitenkin aina riski, että tuhotaan toimivia järjestelmiä.
Kunnat vastaavat uudistusten jälkeen edelleen perusopetuksesta ja siihen kiinteästi kuuluvasta oppilashuollosta. Tässä työssä keskeinen rooli on esimerkiksi koulukuraattoreilla ja –psykologeilla. Näitä tehtäviä ollaan nyt siirtämässä kunnilta maakuntien hoidettavaksi.
Psykologien ja kuraattorien työ tehdään kouluilla yhteistyössä opetushenkilöstön kanssa. Oppilas ja hänen tarpeensa pitää olla keskiössä. Kuraattorien ja psykologien tulee olla myös jatkossa läsnä ja tuntea koulujen oppilaat. Keikkailu pitkin maakuntia tulevan maakuntahallinnon osana vaikeuttaisi mahdollisuuksia nopeaan puuttumiseen, sillä oppilashuolto on välillä myös operatiivista toimintaa. Monimutkainen hallinto vesittää mahdollisuuksia toimia oppilaan edun mukaisesti.
On tärkeää, että yhteiskunnan rakenteita uudistetaan, mutta hölmöilemään ei saa ryhtyä. Koulujen opetustoimintaa johtavat rehtorit. Kenen johdolla maakunnallinen kuraattori toimisi ja miten resursseja jaettaisiin? Koulukuraattorit ja –psykologit kuuluvat kouluyhteisöön. Heidän työmaa on ja pysyy kouluilla. Tähän asiaan ei uusia himmeleitä tarvita.
Janne Sankelo
Kokoomuksen varapuheenjohtaja
Kauhava

Jaa artikkeli