Tehdään näistä faktavaalit

Maaseudun Tulevaisuus tammikuu 2018

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen kiertää vaalikenttiä. Äskettäin hän vieraili Kajaanissa ja Rovaniemellä. Sieltä hän viestitti että hänelle vaalien ykköshaaste ei ole Paavo Väyrysen ehdokkuus vaan se, että keskustalaiset ovat lipsumassa Sauli Niinistön taakse.

Huoli laittaa yrittämään kaikenlaista. Vanhasen mielestä taloudellinen hyvinvointi tulee koko maasta. Myös presidentinvaaleissa on tärkeä kysymys, kehitetäänkö koko maata vai ei. Tästä on helppo olla samaa mieltä.

Vanhanen ryydittää eroaan Sauli Niinistön näkemyksiin ottamalla esille Niinistön aluepolitiikkaan liittyvät vastaukset Helsingin Sanomien vaalikoneessa.

Vanhasen tulkitsee vastauksia niin, että Niinistö on ehdokkaista ainoa, jonka mielestä kehittyminen tapahtuu vain suurkaupungeissa ja Niinistöltä on väärä viesti antaa tuki keskittämiselle. Vanhaselle ei ole omien sanojensa mukaan yllätys, että Niinistö tukee suurkaupunkien muita alueita tärkeämpää roolia.

Matti Vanhanen syyllistyy nyt kuitenkin itse väärään viestiin, sillä Niinistö ei tue vastauksissaan keskittämistä. HS vaalikoneen mukaan hän toteaa kysymykseen lisäpanostuksista suurimpien kaupunkien menestykseen seuraavaa: ”Hyötysuhteen tulee olla ilmeinen, siis niin että yhteinen panostus tuottaa yhteisen hyvän. Panostus suurimpiin kaupunkeihin ei siis voi olla pieniltä pois, vaan yhteistä lisää.”

Uutissuomalaisen kyselyssä Sauli Niinistö kannattaa koko Suomen asuttuna pitämistä, vaikka se tietäisikin veronmaksajille lisälaskua. Perusteluna on se, että ”tämä on hieno maa ja on hyvä yrittää pitää se kokonaan asuttuna”.

Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa Niinistö on korostanut ruokaomavaraisuuden tärkeyttä ja maaseudun vetovoimaa.

Vaalien vauhti kiihtyy. Tehdään näistä faktavaalit.

Janne Sankelo

kokoomuksen maaseutuvaltuuskunnan puheenjohtaja

Jaa artikkeli