Kokoomus ja talonpojat 

Kokoomus ja talonpojat                                          – Maaseudun Tulevaisuus heinäkuu 2017

Niin kuin hyvin tiedetään, kokoomuksen kannattajakunnan profiilissa on katto korkealla ja seinät leveällä. Puolueeseen mahtuu cityviherrystä ja maaseudun patamustia porvareita. Joidenkin tutkimusten mukaan puolueen äänestäjät ovat kuin Suomi pienoiskoossa.

Kokoomuksen maaseutu- ja maatalousväestökannatus on ollut vaaleissa suhteellisesti vahvinta Etelä- ja Länsi-Suomessa, päihittäen yksittäisillä paikkakunnilla jopa maanviljelijöiden ykköspuolue Keskustan kannatuksen.

Kun valtakunnan politiikkaa maa- ja metsätalouteen liittyvissä asioissa on nuotitettu viime vuosikymmeninä, on kuskin paikalla ollut paria poikkeusta lukuunottamatta Keskustapuolue. Näissä tilanteissa Keskusta on vaalituloksen johdosta joutunut jäämään oppositioon ja katse on kääntynyt asioiden hoidon osalta kokoomuksen suuntaan.

Vaalikaudella 2011-2015 Kokoomus oli sekä pääministeripuolue, että maa- ja metsätalousasioista vastaavan ministeripostin haltija. Hallituskumppaneiden mielestä pois lukien RKP, maataloudesta ja maanpuolustuksesta sopi säästää niin paljon kuin sielu sietää. Talouden sopeutuskeskustelut alkoivatkin yleensä niin, että hallituskumppanit löivät pöytään esityksen maa- ja metsätalousmaan kiinteistöverosta ja kokoomus joutui siivoamaan sen ensi töikseen pois.

Politiikkaan tietenkin kuuluu, että hallituksen vahvin maatalouden puolustaja sai niskaansa myös kovimman arvosteluryöpyn. Samasta herkusta nauttii nyt Suomen Keskusta, joka oppositiossa veti viime vaalikaudella Kimmo Tiilikaisen johdolla kovaa linjaa ja lupasi liikoja. Odotusarvot olivatkin näiden puheiden johdosta tälle vaalikaudelle keskustalle kovat, nyt kannatus on sitten hiipumaan päin.

On myönnettävä, että Kokoomuksen suunnasta löytyy monenlaisia mielipiteitä myös maaseutu- ja maatalouskysymyksiin. Yksittäisten kansanedustajien kommentit ja Kokoomuksen nuorten liiton pamfletit ovat kieltämättä joskus kiusallisen ohuella alan tuntemuksella varustettuja. Niitä tässä välillä saa selitellä julkisuudessa parhain päin. Toisaalta on selvää, suomalaisen maatalouden tulee kestää myös kriittistä arviointia.

Suomalainen biotalous avaa mahdollisuuksia elinvoimaiselle maaseudulle. Kysymys kuuluukin miten huolehdimme siitä, että kukat eivät pääse kuihtumaan ennen niiden puhkeamista. Siinä riittää työtä kokoomukselle ja muille poliittisille toimijoille jatkossa.

Janne Sankelo

Kokoomuksen varapuheenjohtaja

 

Jaa artikkeli