KIRVEELLE TÖITÄ

Komiat-lehti elokuu 2017

Koulutyö on aloitettu Kauhavan kouluissa ja kaupunginvaltuustokin on ehtinyt yhden kokouksen pitää. Syksyn pitäisi siis edetä mallillaan ja kaupungissa kaikki hyvin. Pellon laidalla voi kuitenkin päätellä, että kesä ei ole edennyt suunnitelmien mukaan. Viljanpuintia saa odottaa syyskuun puolelle.

Kun pelloilla ei vielä näy tuloksia, niin vilkaistaan metsään. Hyvältä näyttää. Kauhavalla ja muualla Suomessa metsät kasvavat paremmin kuin koskaan: 110 miljoonaa kuutiota vuodessa ja hakkuut ovat noin 70 miljoonaa. Elon laskuopilla metsät eivät ole loppumassa.

Euroopan Unionissa ollaan kuitenkin viisaampia.

Suomi on ajanut EU:ssa metsien ilmastovaikutusten laskentaan mallia, joka huomioisi muutakin kuin miten metsiä on tiettynä ajanjaksona käytetty. Jos lähtökohtana pidetään viime vuosikymmentä kuten EU:n parlamentin ympäristövaliokunta ajattelee, mm Ruotsi voisi hakata jatkossakin metsien kasvusta 80% ilman seuraamuksia. Jos Suomi nostaisi metsäteollisuuden taantuman jälkeen hakkuitaan, tulisi Suomen vähentää päästöjään tai ostaa metsänsä hävittäneiden maiden metsityksestään saamiaan yksiköitä.

Tämä on huutava vääryys. Korkeammilla hakkuilla metsien kasvu toki hidastuu, mutta kasvu kiihtyy taas 15 vuoden päästä kun taimikot saadaan vauhtiin. Metsäpinta-ala ei ole vähenemässä. Tätä perusasiaa ei meinata EU:ssa tajuta.

EU-parlamentti ottaa asiaan kantaa syyskuussa. Lopullisesti asia ratkaistaan komission, neuvoston ja parlamentin yhteisneuvotteluissa. Mikäli homma menee ns penkin alle, Suomi voi joutua ostohommiin ja ostaa muilta mailta yksiköitä pelastaakseen metsätalouden Suomelle tuomat hyödyt.

Nyt olisi kirveelle töitä.

Janne Sankelo

kokoomuksen varapuheenjohtaja

Jaa artikkeli