Tolkun kansaa

Komiat-lehti syyskuu 2017

Alahärmän ja Kauhavan yläkouluissa on tapahtunut lyhyen ajan sisällä kaksi  julkisuuteen noussutta häiriötilannetta, joissa oli mukana maahanmuuttajaoppilaita. Hankalista tilanteista selvittiin, koulujen väki toimi asianmukaisesti, mutta myös poliisin apuun jouduttiin turvautumaan. Alahärmässä tapeltiin, Kauhavalla tuotiin teräase kouluun.

Monet kuntalaiset ovat huolissaan tilanteesta.

Alahärmässä opiskelevat nuoret tulevat Oravaisten vastaanottokeskuksesta. Kauhavan kaupungin sivistystoimi on tehnyt Vöyrin kunnan kanssa sopimuksen, jonka perusteella yläasteikäisille annetaan valmistavaa opetusta. Vöyrillä ei ole suomenkielistä yläkoulua, jossa opetus olisi luontevaa hoitaa.

Moni maahanmuuttaja ei ole käynyt koulua lainkaan ennen Suomeen tuloa. On selvää, että kulttuuriero on shokki. Suomen kielen taito on usein olematon. Myös koulun peruskäytännöt tunneilla toimimisesta alkaen ovat huteralla pohjalla.

Vastaanottokeskuksilla on keskeinen rooli perehdyttämisessä. Tämän sisäänajon suomalaiseen yhteiskuntaan tulee olla riittävän pitkä. Kukaan ei pysty puolta vuotta näyttelemään. On kyettävä tekemään myös johtopäätöksiä. Kaikilla ei ole valmiutta ja sopivuutta siirtyä pikavauhtia sotien melskeestä ja esikaupunkien kaduilta suomalaisen yläkoulun luokkaan opiskelemaan Wienin kongressin vuosilukuja.

Vastaanottokeskuksiin tarvitaan ammattitaitoista väkeä tekemään tätä työtä. Se on vaativa homma. Joka tapauksessa voimassa olevat sopimukset valmistavan opetuksen osalta on Kauhavan syytä päivittää ajan tasalle. Seulan pitää toimia.

Kauhavan kaupungille kuntalaisten turvallisuus on ykkösasia. Siitä ei tingitä missään tilanteessa. Hallitsematon maahanmuutto yllätti länsi-Euroopan kaksi vuotta sitten. Myös Kauhavalla yllätyttiin, kun maailmanpolitiikan tapahtumat alkoivat näkyä kyläkuvassa.

Tolkun kansaa täällä silti ollaan. Pidetään oikeilla päätöksillä huoli siitä, että näin on jatkossakin.

Janne Sankelo

kokoomuksen varapuheenjohtaja

 

 

Jaa artikkeli