VIHREILLE MALLIA RUOTSIN VIHREILTÄ

Ilkka-lehti syyskuu 2017

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon mielestä Suomen ilmastopolitiikka on menossa väärille urille Euroopan parlamentin hiilinielulinjausten johdosta. Ilkan kolumnissaan (26.9)  hän pitää Suomen hallituksen linjauksia vanhanaikaisina ja vaatii Suomea ilmastonmuutoksen torjunnan suunnannäyttäjäksi.

Näin se on. Sähkö tulee töpselistä ja rahaa saa pankkiautomaatista.

Hiilinieluvääntö on tyyppiesimerkki siitä, miten huonosti kestävän metsätalouden periaatteet tunnetaan Euroopan Unionin alueella. Ongelma näyttää ulottuvan Suomeen asti. Monet eurooppalaiset käsittävät metsän puistoksi. Tämä on tietenkin ymmärrettävää siitä näkökulmasta, että moni Euroopan maa on hävittänyt metsänsä. Jos viimeistä viedään, sitä pitää suojella.

Suomi ei kuitenkaan ole hävittämässä metsiään vaan panostaa niihin.  Metsät kasvavat Suomessa paremmin kuin koskaan. Viimeisten mittausten mukaan jo 110 miljoonaa kuutiota vuodessa. Metsien vastuullinen, kasvava hyödyntäminen on järkevää ja kansantalouskin siitä hyötyy, jotta kansalaisille voidaan turvata peruskoulutusta, vanhustenhoitoa ja muuta tarpeellista.

Korkeammilla hakkuutasoilla metsien kasvuvauhti väliaikaisesti hidastuu, sekin on todettu.. Metsän tilalle tulee kuitenkin uusi metsä, joka hörppii ilmasta hiiltä parinkymmenen vuoden kuluttua entistä hanakammin. Hiilinielukysymyksessä tulee nähdä koko metsän elinkaari.

Ruotsin vihreät ovat tässä asiassa vastuullisesti liikkeellä. Ehkä se kuuluisa järkipuhe Suomen vihreiden suuntaan pitäisi saada naapurimaan puoluekavereilta, kun muut kommentit epäilemättä ovat vihreille kuin huutavan ääni korvessa.

Toivotaan, että järki voittaa hiilinieluväännössä.

Janne Sankelo

varapuheenjohtaja (kok)

Kauhava

Jaa artikkeli