Kohti maakuntavaaleja kai mennään

Komiat-lehti lokakuu 2017

Etelä-Pohjanmaan maakuntavaltuusto kokoontui uuden vaalikauden 2017-2021 ensimmäiseen kokoukseensa. Jos asiat Helsingin kirkolla etenevät Sote-uudistuksessa, nykyisen maakuntavaltuuston työ tulee päätökseen kesken kauden. Uudet maakuntavaalit on tarkoitus pitää syksyllä 2018. Tällöin Etelä-Pohjanmaan maakunnan asukkaat valitsevat vaaleilla uuden, 59 jäsenisen valtuuston.

Uuden maakuntavaltuuston alle siirtyvät vuoden 2020 alussa muun muassa maakunnan liiton, Ely-keskuksen, TE-toimiston, pelastuslaitoksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.

Sotea on väännetty Suomessa kasaan jo kymmenen vuotta. Ei ole ihme, että joku on tippunut kärryiltä. Tänä syksynä saattaa tulla valmista. Lait on tarkoitus saada keväällä eduskunnan käsittelyyn.

Etelä-Pohjanmaan maakuntavaltuustossa on Kauhavalta nyt viisi edustajaa edustaen eri puolueita. Määrät on laskettu kuntien asukasluvun suhteessa ja edustajat on valittu kunnanvaltuustoissa. Kun vaalit ensi vuonna pidetään, kauhavalaistaustaisten edustajien määrä vaaleilla valitussa maakuntavaltuustossa lienee suurin piirtein nykyistä luokkaa.

Lähtökohtana ”prognoosissani” on se, että äänestysaktiivisuus eri puolilla maakuntaa olisi samaa luokkaa. Äänestyskäyttäytyminen maakuntavaaleissa testataan tietenkin nyt ensimmäisen kerran. Maakuntavaalissa kauhavalainen voi äänestää vaikka ilmajokelaista ehdokasta ja tietenkin päinvastoin. Valitaanko listalta omaan äänestyslappuun oman paikkakunnan nimi vai joku muu on äänestäjien käsissä.

Väkiluvulla mitattuna Seinäjoki tulee olemaan joka tapauksessa piikkipaikalla valittujen suhteen. Uuteen maakuntavaltuustoon tulee väistämättä vähintään parikymmentä seinäjokelaistaustaista jäsentä. Toki monella seinäjokelaisella on tiiviitä kontakteja maakuntaan. Onko tällä vaikutusta äänestyskäyttäytymiseen jää nähtäväksi.

Ennen maakuntavaaleja valitaan kuitenkin maalle presidentti. Nämä vaalit ovat varmasti ensi tammikuussa.

Janne Sankelo

kokoomuksen varapuheenjohtaja

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli