Suomi on sata

Kortesjärven Joulu-lehti joulukuu 2017

100-vuotias Suomi on juhlinut näyttävästi juhlavuottaan. Myös Kauhavan kaupunki on ollut mukana eri tavoin merkkipäivän vietossa. Yksi tapahtumista oli uudistetun Suomen jääkärimuseon avaaminen Kortesjärvellä. Näyttely on modernisoitu kaupungin vahvalla panostuksella tähän päivään. Juhlavuosi jatkuu jääkäreillä ensi vuonna. Kauhava on näkyvästi mukana jääkärien paluun 100-vuotisjuhlassa Vaasassa ensi helmikuussa. Jääkäriseminaari pidetään ensi vuonna poikkeuksellisesti Vaasan tapahtuman yhteydessä. Sen jälkeen palataan päiväjärjestykseen.

Isänmaan ja Kauhavan juhlavuoteen on liittynyt arkisempiakin asioita. Kulunutta vuotta Kauhavalla ovat sävyttäneet elinkeinopolitiikkaan liittyvät asiat. Finn-Power ilmoitti siirtyvänsä uusiin toimitiloihin Seinäjoelle. Kauhava oli loppuun saakka hereillä ja teki tilojen uudistamisesta ehdotuksia, jotka taloudellisesti ajateltuna olisivat olleet yritykselle edullisia. Päätökseen vaikuttivat kuitenkin muutkin seikat. Nyt on tärkeää, että yrityksen ympärillä toimiva alihankintaverkosto pysyy ja paranoo Kauhavalla. Tätä kautta ratkaisun taloudellisia vaikutuksia saadaan lievennettyä. Toinen iso työllistäjä Skaala on ollut myös haasteiden keskellä. Kaupungin kannalta kysymys on toisenlainen, sillä yritys haluaa pysyä myös jatkossa Kauhavalla. Talouskysymysten ratkaisua haetaan. Kaupunki on ilmaissut valmiutensa olla mukana tarvittaessa omalla roolillaan.

Matkailu on kehittynyt Kauhavalla suotuisasti. Kaupunki sai valtakunnallista näkyvyyttä Härmän aseman avautuessa uudelleen. Myös biotalouden puolella on hyvää tekemistä. Härkis Oy:n uusi tuotantolaitos vahvistaa Kauhavan roolia osana eteläpohjalaista ruokamaakuntaa. Alkutuotannon ja turkiselinkeinon merkitys on Kauhavalla suuri ja puuta riittää. Syksyn vaikeat puintiolosuhteet toivat tosin viljelijöille murheita. Kaikkiaan Kauhavalla on lähes 1500 yritystä, jotka yhdessä julkisen sektorin kanssa tarjoavat töitä yli oman tarpeen. Tällä hetkellä pulaa on erityisesti metallialan osaajista.

Kevään kuntavaalit toivat kaupungin päätöksentekoon uusia henkilöitä. Kortesjärveltä 43 jäseniseen kaupunginvaltuustoon valittiin 6 valtuutettua, mikä on yhden lisäys aikaisempaan. Kortesjärvellä ajankohtaisia hankkeita ovat olleet uuden yhtenäiskoulun peruskorjaus ja liikuntatalon remontti. Kukkolan kevyenliikenteen väylän rakentaminen alkoi tänä syksynä. Rahoituksesta noin puolet tulee Kortesjärven ylijäämärahastosta. Päiväkotiratkaisun suunnittelu on myös alkanut.

Oma joulun vietto tulee sujumaan perinteisin menoin perheen ja sukulaisten parissa. Aattona käydään hautausmaalla. Myös joulukirkkoon on tarkoitus mennä. Joulupukin saapumisen osalta ovat neuvottelut Korvatunturin suuntaan kesken. Voi olla, että jälkipolven kasvu tuo asiaan omat mausteensa. Toivossa eletään, että jonkin sortin liehuparta aattoiltana ovelle koputtaa.

Hyvää ja rauhallista joulua sekä onnellista uutta vuotta 2018!

Janne Sankelo

Kauhavan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

 

 

 

Jaa artikkeli