Vaasan veri ei vapise, eikä Kauhavan rauta ruostu

-Pohjalainen 5.1.2018

Kauhavan kaupunginvaltuusto hyväksyi loppuvuodesta uuden kaupunkistrategian. Kaupungin tavoitteena on hyödyntää hyvä sijaintinsa pohjalaismaakuntien keskiössä väljällä ja joustavalla asumisella, laadukkailla lasten ja perheiden palveluilla sekä yli oman tarpeen pursuavalla työpaikkatarjonnallaan.

Viimeinen kohta on rapsakasti sanottu, mutta täysin totta. Kauhavalla on tällä hetkellä 1500 yritystä, jotka yhdessä julkisen sektorin kanssa tarjoavat töitä reilusti yli oman tarpeen. Kauhavan työttömyysaste on huomattavasti alle valtakunnan ja maakunnan keskiarvon.

Tällä hetkellä paikkakunnalla on pulaa erityisesti metallialan osaajista, mutta tarvetta uusille työntekijöille on myös esimerkiksi elintarvikkeiden jatkojalostuksessa ja matkailussa. Pendelöijät pitäisi saada kotiutettua ja koulutuspalvelut turvattua. Tekemistä riittää.

Viime vuonna kauhavalainen elinkeinoelämä sai näkyvyyttä, kun paikkakunnan suurimmat yritykset Finn-Power ja Skaala olivat otsikoissa. Kauhavan sinnikkäästä väännöstä huolimatta Finn-Power rakennuttaa uudet toimitilansa Seinäjoelle. Yhtiön tärkeä alihankintaverkosto jää kuitenkin alueelle ja lieventää päätöksen vaikutuksia. Skaala puolestaan selätti vaikeutensa omistusjärjestelyillä ja vahvistaa Ylihärmän tehdastaan.

Kauhavan kaupunkistrategia sisältää kärkihankkeita. Yhdeksi strategiseksi kärjeksi on nostettu yhteistyö Vaasan energiaklusterin kanssa. Vaasan energia ja Kauhavan metalli voisivatkin olla kova yhdistelmä, jolla tavoitellaan korkeampia sarjatasoja ja vahvistetaan alueen hyvinvointia. Strategiaan on kirjattu tavoitteeksi elinkeinoelämälle tärkeän seututie 725:n Ylihärmä- Koivulahti nostaminen kantatietasoiseksi.

Kauhavalaiset yritykset tekevät jo nyt yhteistyötä ja esimerkiksi alihankintaa Vaasan seudun toimijoiden kanssa. Kaupunkien välisessä kanssakäymisessä yritysten luonnollinen yhteys näkyy turhan vähän. Kauhavan ja Vaasan väliä jatkuvasti liikkuessa on käynyt usein mielessä, mitä asian tiimoilta voitaisiin tehdä. Uuden strategian myötä paperit ovat Kauhavan päässä kunnossa jatkokeskusteluille Vaasan suuntaan.

Lauluntekijä jo aikoinaan riimitteli otsikon mukaisesti Kauhavan ja Vaasan samaan nippuun. Värssyn väsäämisen jälkeen on noussut monia keinotekoisia esteitä vaikeuttamaan yhteistyötä. On maakuntarajaa ja muutakin viivaa välissä, vaikka etäisyys on käytännössä olematon.

Suomi tarvitsee investointeja. Nyt onkin oikea aika käydä Vaasan ja Kauhavan välinen avoin keskustelu siitä, miten edetä molempia osapuolia, aluetta ja koko Suomea hyödyttävässä kumppanuudessa.

Janne Sankelo

Kauhavan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok)

 

Jaa artikkeli