Pelastaako Suomi maailman yksin?

 Pelastaako Suomi maailman yksin?

Ilkka 25.10.2018

Juuri julkaistun IPCC:n ilmastoraportin viesti on selvä. Maapallon ilmasto lämpenee, päästövähennyksiä tarvitaan. Suomen tavoitteena on hiilineutraali energiatalous viimeistään vuonna 2050. Se on hyvä tavoite ja siihen ovat sitoutuneet kaikki toimijat. Suomi on jo nyt ilmastopolitiikan mallioppilas ja yksi harvoista maista, joka on edennyt tavoitteissaan ja vähentänyt päästöjään selkeästi.

Yhdysvallat ja Venäjä suojelevat energiantuotantoaan kansallisista lähtökohdista. Intiassa, Kiinassa ja Indonesiassa elintaso nousee ja ihmiset tavoittelevat uutta hyvinvointia. Yhtenä hintana ovat kasvavat ilmastopäästöt. Tahtoa tilanteen korjaamiseen löytyy, mutta tekoihin on matkaa. Aidosti sitovaa järjestelmää ei maailmassa ole. Suomen osuutta ilmastopäästöjen kokonaisuudesta pitää hakea suurennuslasilla eikä löydy sittenkään.

Julkisessa keskustelussa esitetään, että Suomi ottaa edelläkävijän roolin nopeutetulla aikataululla. Sitä sitten ihailtaisiin muualla. En epäile, etteikö tulevaisuudessa löydykin uutta suomalaista energiatekniikkaa korvaamaan käytössä olevaa nykyistä. Tähän hätään ratkaisuja ei tarvittavassa mittakaavassa ole. Väestö jäätyy talvella osassa Suomea, jos nykyiset mallit ajetaan nopeasti alas. Kuka ottaa sen riskin?

Tulevaisuudessa akkutekniikat, lämpöpumput, hukkalämmön talteenotto ja niin edelleen kehittyvät huomattavasti. Niillä ei voida kuitenkaan pitkään aikaan korvata energian tuottamista polttamalla. Äkkimuutos aiheuttaisi Suomessa miljardien tappiot. Pelastuisiko sillä rahalla maailma?

Mallioppilaan elämä on välillä hankalaa ja hyväuskoista hölmöä vedätetään luokan kovisten toimesta. Vuosi sitten päätettiin EU:ssa LCP Bref-kokonaisuudesta, jolla hillitään suurten polttolaitosten pienhiukkaspäästöjä. Tärkeä asia, mutta lopullinen päätös kohdisti kovimmat kiristykset Suomeen, suomalaista puuta ja turvetta käyttäviin laitoksiin. Maailman kireimpiä päästöarvoja kiristettiin suhteessa eniten. Kivihiilimaat pääsivät pälkähästä ja luokan kovikset keski-Euroopassa nauroivat koko matkan pankkiin.

Kannattaako Suomen tehdä energia-asioissa yksipuolia toimia ja syyllistää itseään, jos muut maat häikäilemättömästi turvaavat edelleen omia etujaan? Saksassa kivihiilialueita laajennetaan täyttä päätä armon vuonna 2018. Televisiossa saksalainen mies itki lohduttomasti kun oman kylän hautausmaata tyhjätään vainajista tuotantoalueen laajentamisen tieltä. Euroopan Unionin sisällä on toki myös aitoa yritystä päästövähennyksiin.

Koko maailman kattavia pelisääntöjä siis tarvitaan, Kaikki keinot asian edistämiseksi on tehtävä. Energiantuotannon hiilidioksidipäästöjä kontrolloidaan Euroopan Unionissa päästökauppajärjestelmällä. Järjestelmään kuuluvien laitosten on katettava hiilidioksidipäästönsä päästöoikeuksilla. Tämä varmistaa EU:n vähennystavoitteen toteutumisen päästökauppasektorin osalta.

Maailmanmallia ilmastonmuutoksen hillintään ja päästöjen vähentämiseen pitää viedä eteenpäin kaikilla foorumeilla. Se tuo aitoja tuloksia. Jos Suomi aikoo pelastaa maailman yksin, muilla mailla ei takuuvarmasti ole sitä vastaan yhtään mitään.

Janne Sankelo

Kokoomus

Kauhava

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli