Puhe pohjalaisille

Kokoomus 100 vuotta-juhla , Seinäjoki

 Puhe pohjalaisille Seinäjoki 1.12.2018

Kansallinen Kokoomus perustettiin sata vuotta sitten kokoamaan nimensä mukaisesti erilaisia isänmaan tulevaisuudesta kiinnostuneita suomalaisia. Tuo nimi on kestänyt 100 vuotta, eikä sitä tarvitse muuttaa. Se kuvaa puoluettamme edelleen hyvin.

Tärkeitä yhdistäviä asioita puolueen perustajillemme olivat 100 vuotta sitten esivallan kunnioittaminen, yhteiskunnan vakauden ylläpitäminen, kansallismielisyys, omistajuuden suojelu, talouselämän ja yrittäjyyden tarpeiden ymmärtäminen, kristillinen elämän katsomus ja sosiaalinen omatunto sekä välittäminen.

Kysynkin: onko joku näistä sata vuotta esille nostetusta teemasta jotenkin vanhentunut? Minusta ei yksikään. Ne ovat edelleen tärkeitä elementtejä suomalaisessa yhteiskunnassa.  Suomi on toki itsenäistymisensä ajoista kansainvälistynyt ja maailma ympärillämme muuttunut. Kokoomus on ollut vahvasti tässä kehityksessä mukana ja yhteistyö muiden maiden kanssa on noussut puolueen tärkeäksi kulmakiveksi.

Se on selkeä lisä alkutilanteeseemme isänmaan aamunkoitossa kun Suomi haki vielä paikkaansa kansakuntien joukossa. Me voimme siis 100 vuotta myöhemmin olla edelleen olla ylpeitä puolueen historiasta ja ponnistaa omien arvojemme pohjalta tulevaisuuteen. Tavoitteenamme tulee olla vahva Suomi, vahva hyvinvointi, vahva talous.

Pohjanmaalla kokoomus on vanhempi kuin puolueensa. Totta se on, alueen piirijärjestö perustettiin jo hieman ennen puolueen varsinaista perustavaa kokousta Helsingissä. Kokoomuspiirimme on siis puoluettaan vanhempi.

Kokoomus on Pohjanmaalla kotonaan. Puolueella on vahvat perinteet historiallisella Etelä-Pohjanmaalla. Siihen on nivoutunut myös alueella vaikuttaneita herätysliikkeitä. Kokoomuksella on jalansijaa meillä sekä alueen kaupungeissa, että myös niiden ympärillä olevissa vahvoissa maaseutupitäjissä.

Kokoomuksen sisällä pohjalaiset ovat pitkällä linjalla sijoittuneet aatteellisesti pikemmin keskiviivan oikealle puolelle. Pohjalaiseen oikeistolaisuuteen on aina kuitenkin sisältynyt vahva sosiaalinen elementti. Taustoista johtuen pohjalaiset ovat pitäneet puolueen sisällä esille maaseudun elinkeinoihiin liittyviä tarpeita, tarvittaessa kovemminkin äänenpainoin.

Ulkopolitiikassa pohjalaiset ovat olleet yleensä puolueen linjoilla, mutta varsinkin pitkällä Urho Kekkosen presidenttikaudella pohjalaiset kokoomuslaiset toimivat puolueen sparraajina monissa kysymyksissä, kun valtakunnallinen linja alkoi horjahdella liian YYA-henkiseksi. Niistäkin hakauksista sitten selvittiin ja puolueen yhtenäisyys säilyi.

Puolueellamme on 100 vuotta takana ja ainakin satavuotta edessä. Kokoomuksen asema suomalaisella politiikan kartalla on vakiintunut. Olemme nousseet niin sanotusti suurien joukkoon. Siihen on vaikuttanut myös se että puolueen järjestökoneisto on kunnossa, meillä on nykyään kovin kone. Kamppailemme vaaleista toiseen Suomen suurimman puolueen asemasta, niin ensi keväänäkin. Millä elementeillä tuo tulos saavutetaan?

Kokoomusta pidetään maltillisena, uudistavana puolueena. Kun suomalainen antaa äänensä kokoomukselle se odottaa saavansa vakautta, tarkkaan mietittyjä ratkaisuja ja näkemystä kaikkien suomalaisten tulevaisuudesta. Kannatusta haettaessa tutkitaan puolueiden rajapintoja. Pääviestini on, että kokoomus pärjää parhaiten olemalla rakentava ja avoin Kokoomus.

Pidetään siis jatkossakin huolta siitä, että kokoomus on ja pysyy puolueena, jonka tavoitteet ja politiikka on rakennettu sellaiseksi, että sen ohjelmaa voidaan esitellä rinta rottingilla läpi Suomen ja kansalainen voi antaa äänensä parhaalle vaihtoehdolle, kokoomukselle, riippumatta siitä asuuko hän Helsingissä, Seinäjoella tai Pudasjärvellä.

Onnea 100-vuotiaalle Kokoomukselle

Jaa artikkeli