Kauhava 10 vuotta juhlapuhe Alahärmässä 12.1

Arvoisa eduskunnan puhemies, arvoisat kutsuvieraat!

Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleeksi juhlistamaan ”Etelä-Pohjanmaan Yhdysvaltojen” eli uuden Kauhavan 10-vuotista taivalta.

Neljä verevää pohjalaispitäjää: Alahärmä, Kauhava, Kortesjärvi ja Ylihärmä tekivät 10-vuotta sitten koko maakunnan ja alueen kannalta merkittävän yhdistymispäätöksen.

Tuon ratkaisun seurauksena syntyi uusi kaupunki, Kauhava, jonka tehtävänä on antaa yksiselitteisesti leveämmät hartiat alueen asukkaiden palvelujen turvaamiselle, mahdollistaa yrityksilleen kaupungin strategian mukaisesti Suomen paras toimintaympäristö sekä vahvistaa alueen vetovoimaa kansallisella tasolla.

Kauhavan vahvuus ovat sen vankat elinkeinot. Niiden merkitys on kaikkien pohjalaisten hyvinvoinnin kannalta tärkeä. Työpaikkavarannostamme hyötyykin koko alue. Me tietenkin toivomme, että mahdollisimman moni kauhavalaisyrityksissä työskentelevä valitsisi tulevaisuudessa Kauhavan myös asuinkunnakseen. Juhliva kaupunki panostaakin erilaisin toimenpitein uusien asukkaiden saamiseksi.

Kauhava haluaa hyödyntää keskeistä sijaintiaan ja tarjoaa strategiansa mukaisesti yhteistyön kättä moniin eri suuntiin. Elinkeinot, työvoiman saatavuus, liikenneyhteyksien kehittäminen. Niissä kysymyksissä on jo edettykin yhteistyökaupunkiemme kanssa.

Hyvät kuulijat!

Sanomalehti Ilkka esitti lukijoilleen vuonna 2015 kysymyksen: missä on Etelä-Pohjanmaan kulttuurinen koti? Missä lienee?

Kärkeen nousi selkeästi Kauhava. Onkin siis jopa hieman erikoista viettää kaupungin 10-vuotisjuhlaa alueella, joka on täynnä laajasti tunnettua, vuosisataista pohjalaista kulttuuriperintöä. Hallinnolliset ratkaisut kuitenkin seuraavat aikaansa. Kauhavan kaupunki on ylpeä juuristaan ja alueen roolista isänmaan kohtaloissa. Haluamme vaalia tätä pääomaa jatkossakin arvokkaalla tavalla, samalla tulevaisuuteen katsoen.

Kauhava tunnetaan nimenä valtakunnallisella tasolla varsin hyvin. Se antaa pohjaa myös alueen edunvalvontaan. Kaupungin tunnettavuutta ovat lisänneet monet Kauhava-aiheiset suomalaiset elokuvat, joita on ilmestynyt viime vuosina tasaiseen tahtiin. Erityinen merkitys kauhavalaisen sielun maiseman ja ennen kaikkea sen kehittymisen kuvaamisessa on viime vuosina ollut kirjailija Antti Tuurilla.

Suositussa Lakeuden Kutsu-kirjassa Kauhavalta Amerikkaan lähtenyt Erkki Hakala palaa vuosien jälkeen Pohjanmaalle. Maakunta on hänen mielestään kuta kuinkin ennallaan. Suomesta on tullut sillä välin muun muassa Euroopan Unionin jäsen ja muutoksiakin on tapahtunut, ainakin tavoissa.

Sukuun kuuluva Taina nimittäin halaa palaavaa Erkkiä ja jopa antaa pusun poskelle. Erkki hämmentyy tilanteesta. Taina selittää vakavalla naamalla, että Kauhavallakin on opittu vihdoin eurooppalaisille tavoille ja jatkaa: Kauhavan kaupunginvaltuustossa on tehty päätös, että lähiomaisia saa nykyään halata.

Kehitystä siis on tapahtunut viime vuosina hallinnon lisäksi myös tapakasvatuksen puolella. Hyvä niin. Hyviä päätöksiä Kauhavan kaupunginvaltuusto tekee varmasti tänäkin vuonna.

Arvoisa yleisö!

Kauhavan kaupunki haluaa ylläpitää tiiviitä yhteyksiä sidosryhmiinsä. Olemme iloisia että niin moni on vastannut myönteisesti kutsuumme tulla juhlistamaan uuden Kauhavan 10-vuotistaivalta. Kiitos Lillbacka Powercolle yhteistyöstä tilaisuuden järjestelyjen osalta. Vietetään mukava ilta yhdessä!

Nostetaan malja Kauhavalle!

Tervetuloa!

 

Jaa artikkeli