SANKELO: OIKEUDENMUKAISEN SIIRTYMÄN RAHA KUULUU MYÖS ETELÄ-POHJANMAALLE

Suomi on saamassa EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta 165 miljoonaa euroa turvetuotannon alasajosta kärsiville alueille. Tuen tarkoitus on luoda uusia työpaikkoja, elinkeinoja ja uudelleenkouluttaa ihmisiä.

– Ensinnäkin on tehtävä selkeä huomio: turpeen muut käyttömuodot tulevat jatkossa kasvamaan. Sen lisäksi on määriteltävä taso, mihin energiaturpeen käyttö voidaan ylipäätään laskea. Jo pelkästään huoltovarmuus edellyttää, että energiaturpeen käyttö jatkuu tulevaisuudessa jollain tasolla joka tapauksessa. Tuotantoa ei tempaista käyttöön tiukan paikan tullen tyhjästä.

EU-komission alustavassa suunnitelmassa tukea kohdennettaisiin Itä- ja Pohjois-Suomeen. Kauhavalainen kansanedustaja Janne Sankelo ei esitystä hyväksy.

– Etelä-Pohjanmaan puuttuminen listalta yhtenä merkittävimpänä energiaturpeen tuottaja- ja käyttäjäalueena on asia, joka ei yksinkertaisesti käy päinsä, Sankelo ilmoittaa.

Energiaturpeen osuus kaukolämmön tuotannossa on Etelä-Pohjanmaalla maan suurin. Niin ikään turvetuotannon henkilötyövuodet ovat Vaasan vaalipiirissä ylivoimaisesti maan suurimmat.

– Oikeudenmukaisuutta edistävän rahan jakaminen epäoikeudenmukaisesti ei ole reilua muutoksesta kärsiviä yrittäjiä ja työntekijöitä kohtaan. Asia on korjattavissa vain ja ainoastaan siten, että tuki kohdennetaan myös Etelä-Pohjanmaalle, Sankelo vaatii.

Jaa artikkeli