KOKOOMUKSEN SANKELO JA KOPRA: TURKISALA NOSTETTAVA KANVEESISTA

Kokoomuksen kansanedustajat Janne Sankelo ja Jukka Kopra vaativat hallitukselta nopeita toimenpiteitä suomalaisen turkisalan akuuttiin ahdinkoon. Tarhaajilta on rahat yksinkertaisesti loppumassa, koska kansainvälisiä turkishuutokauppoja ei ole kyetty pitämään ja viime kaudella tuotetuista turkiksista 90 % on edelleen myymättä.

– Näyttää siltä, että turkisala on jäämässä väliinputoajaksi erilaisten koronatukien ja -takausten osalta. Mikäli maan hallitus ei kykene löytämään ratkaisua tilanteeseen muutamassa päivässä, puolella tarhaajista on edessä käytännössä konkurssi, toteaa Kopra.

Kokoomuskansanedustajat muistuttavat, että turkiselinkeinon viennin arvo oli vuonna 2019 312 miljoonaa euroa ja kokonaistyöllisyys yli 4000 henkilöä. Turkiselinkeinolla on suuri merkitys useiden maakuntien ja kuntien talouteen. Esimerkiksi Halsualla, Evijärvellä ja Uudessakaarlepyyssä verotuloista yli 10 prosenttia kertyy toimialalta.

– Vientielinkeinon tuen tarve on väliaikainen. Jo nyt on näkyvissä, että epidemiatilanteen salliessa syksyn turkishuutokauppoihin on markkinoilla kiinnostusta. Sinne asti pääsemiseksi tarvitaan järkeviä ja kohdennettuja rahoituskeinoja. Muuten ainoa vaihtoehto monella tarhaajalla on toiminnan nopea alasajo. Se olisi katastrofi, jonka kohtaavat yrittäjä ja hänen lähipiirinsä.  Myös alueelliset taloudelliset vaikutukset olisivat merkittävät. Tarvitaan nopeita toimenpiteitä, Sankelo päättää.

Jaa artikkeli