Sankelo: Energiaturpeen jahtaaminen päätyi kaatoon

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Sankelon mukaan hallituksen budjettiriihessä tehtiin valitettavan odotettuja ratkaisuja energiaturpeen verotuksen suhteen.

– Kaikkien tiedossa on, että turvetta on jahdattu pitkään laajalla poliittisella rintamalla. Suomen merkittävimmät energiayhtiöt ovat selkeästi ilmoittaneet, että turpeen energiakäyttö puolittuu joka tapauksessa vuoteen 2025 mennessä.

Sankelon mielestä edessä on kaukolämmön hinnan nousu monilla paikkakunnilla. Päätöksen johdosta lämmityskustannukset kasvavat noin 10 prosenttia ja puun poltto kattiloissa lisääntyy. Samalla ulkomaisen puun tuonti kasvaa.- Asiakas, eli koronalla kuritettu kansalainen, tämän maksaa. Ei tässä sen mystisempää maksajaa tarvitse hakea tälle päätökselle. Työpaikatkin vähenevät niin, että Kaipolan ja Nesteen vähennysilmoitukset eivät tunnu missään. Ilmeisesti lisävelalla hallitus tämänkin yrittää selvittää.

Turpeen vastustajat ovat kertoneet uusien teknologioiden korvaavan polttoon perustuvia lämmittämisen tekniikoita.- Teknologia-asioissa uskon mieluummin insinöörejä, kuin poliitikkoja. Muutos tulee joka tapauksessa kestämään pitkälle 2030-luvulle asti.

Muutoksesta kärsiviä alueita on tarkoitus tukea Euroopan Unionin oikeudenmukaisen siirtymän rahaston avulla. Suomi olisi saamassa tukea arviolta 165 miljoonaa euroa.

– Tämä hallituksen päätös iskee kovimmin Etelä-Pohjanmaalle. Nyt on saatava varmistus sille, että pohjalaiset turveyrittäjät pääsevät siirtymäkauden tuen piiriin ja saavat rahallista tukea vaikeaan tilanteeseen. Jatkossa on myös turvattava turpeen saatavuus muihin käyttökohteisiin.

Jaa artikkeli