Janne Sankelo: Oikeutta ja kohtuutta susiongelmaan

Kansanedustaja Janne Sankelon (kok.) mukaan Suomen susikanta on noussut sille tasolla, että kannanhoidollinen metsästys pitää aloittaa välittömästi.

– Hallituksen pitää päättää, mennäänkö ihmisten vai petojen etu edelle. Susien raatelemien metsästyskoirien määrä kasvaa eri puolilla Suomea ja tuotantoeläimiä kuolee. Tilanne on muuttunut paikoin niin hankalaksi, että riski oman käden oikeuden käyttämiselle kasvaa, Sankelo varoittaa.

Sankelo harmittelee, että susien kasvava määrä ei välttämättä enää korreloi suurpetohavaintojen kanssa.

– Yhä useampi jättää ilmoittamatta havaintonsa, sillä ilmoitusten todentaminen on aikaa vievää ja havaintoja tehdään useita viikoittain. On kuitenkin selvää, että susikanta paisuu hallitsemattomasti ja häiritsee ihmisten elämää ja elinkeinoja yhä laajemmilla alueilla.

Suden kannanhoidollisen metsästyksestä ja susivahinkojen estämisestä on tehty kansalaisaloite, jota Sankelo lämpimästi kannattaa.

– Kokoomus on kristillisdemokraattien kanssa maa- ja metsätalousvaliokunnassa jättämässään eriävässä mielipiteessä myös todennut, että hallituksen on sallittava suden kannanhoidollinen metsästys. Kansalaisaloite ajaa samaa asiaa lukuisten muiden hyvien ehdotusten kanssa, Sankelo kiittelee.

– Susiasioissa syntitaakkaa laitetaan usein EU:n suuntaan. Totuus lienee, että vihreät ovat valkoposkihanhikysymyksen tapaan tässä asiassa isoin kivi kengässä. Järjen käyttö on nyt enemmän kuin sallittua. Vanhassa tuomarinohjeessakin todetaan, että mikä ei ole oikeus ja kohtuus ei voi olla laki. Susikysymykseen on löydyttävä ratkaisu nopeasti, nyt oikeus ja kohtuus eivät toteudu.

Jaa artikkeli