Kokoomuksen Sankelo: nestekaasun epäreilu asema maataloudessa on korjattava

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Sankelon mukaan nestekaasun käyttöä maataloudessa kohdellaan verotuksen osalta epäreilusti.

– Nestekaasun käytöstä ei ole nykyisellään mahdollista saada valmisteveron palautusta samaan tapaan kuin kevyestä polttoöljystä. Tämä on epäreilua nestekaasun käyttäjiä kohtaan, Sankelo toteaa.

Sankelon mukaan nestekaasun käyttö maataloudessa on lisääntynyt ja polttoaineessa on monia hyviä puolia.

– Nestekaasua käytetään polttoaineena monissa uusissa viljankuivaajissa eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Kukkolan maamiesseura Kortesjärvellä käyttää vuonna 2019 valmistuneessa 500 hehtolitran kuivaajassa polttoaineena nestekaasua. Tekniikkaa pidetään ympäristöystävällisenä ja hyötysuhteeltaan hyvänä tapana kuivata viljaa, Sankelo esittelee.

Eduskunta on aiemmin edellyttänyt, että maataloudessa käytettävien polttoaineiden energiatuotteiden valmisteveron palautusjärjestelmän neutraalisuus suhteessa maataloudessa käytettäviin polttoaineisiin selvitetään.

– Lausumat eivät kuitenkaan ole johtaneet neutraalin järjestelmän käyttöönottoon ja nestekaasu on edelleen epäreilussa asemassa. Teollisuudessa nestekaasun valmisteveron palautus on mahdollistettu välittömässä ensikäytössä tavaran valmistuksessa, mutta maatalouden viljankuivausta palautus ei koske.  Talonpoikaisjärki vaatii muutosta asiaan, Sankelo linjaa.

Sankelo on jättänyt asiasta valtioneuvoston vastattavaksi kirjallisen kysymyksen.

Jaa artikkeli