Kokoomuksen Sankelo ja Kauma: ”Hallituksen isolla lekalla rajoittaminen ei ole välttämätöntä. Vaadimme alueellisesti tarkempia ja tasapuolisia rajoituksia”

Kokoomuksen kansanedustajat Janne Sankelo ja Pia Kauma ovat tyytyväisiä, että hallitus keskeytti jahkailun jälkeen perusteettoman ravintolasulun Pohjois-Pohjanmaalla. Ravintolat saavat avaavat ovensa maakunnassa taas tänään.

”Kokoomus vaati eduskunnassa koko ajan maakuntien tasapuolista kohtelua sulkukriteereissä. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaa ei täyttänyt ehtoja ravintolasulun jatkamiselle. Hallituksen isolla lekalla rajoittaminen ei ole välttämätöntä. Vaadimme alueellisesti tarkempia ja tasapuolisia rajoituksia”, Sankelo sanoo.

Ennen eduskuntakäsittelyä sairaanhoitopiirejä ei ollut kuultu riittävästi. Kokoomuksen kansanedustajien vaatimuksesta talousvaliokunta kuuli myös paikallisten terveysviranomaisten näkökulman.

”Ymmärrän viranomaisten paineen saada tartuntalukuja alas. Samalla on kuitenkin kysyttävä, kuka tietää parhaiten mikä on alueellinen tilanne ja mitkä keinot alueilla parhaiten tepsivät epidemian hoidossa? Paikallinen sairaanhoitopiiri vai THL Helsingissä?”, Sankelo kysyy.

Pia Kauman mukaan talousvaliokunnan käsittelyssä kävi selväksi, että usean pohjalaismaakunnan terveysviranomaiset eivät pitäneet ruokaravintoloiden roolia kovin merkittävinä epidemian leviämisen kannalta. Siitä huolimatta THL halusi jatkaa kategorista sulkua koko Suomessa.

”Hallituksen koronatoimet poukkoilevat pahasti. Viranomaisten vuoropuhelua on parannettava nopeasti. Jokainen turha sulku maksaa maakuntien ravintolayrittäjille valtavasti rahaa ja uhkaa satoja työpaikkoja.” Kauma sanoo,

Kauman mukaan hallitus on halunnut noudattaa maakuntatasoa hienosyisenpää alueellista harkintaa vain Lapin maakunnassa. Jostain syystä vastaavaa harkintaa ei haluttu tehdä esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon eikä Pohjois-Karjalan osalta, vaikka asiantuntijalausunnoista on ollut pääteltävissä, että niissäkin olisi ollut perustellut syyt tarkastella rajoitustoimia maakuntatasoa tarkemmin.

”Hallitus ei voi moukaroida isolla lekallaan ympäri Suomen miten sattuu. On harkittava tarkkaan, miten epidemian leviämistä estetään tehokkaasti ja miten välttämättömyysharkinta on rajoituksissa toteutettu. Kyse on ihmisten perusoikeuksien rajoittamisesta. Elinkeinovapauden ja omaisuudensuojaan rajoittamiselle tulee olla erityisen vahvat perusteet. On uskomatonta, että vuoden harjoittelun jälkeenkin joudumme jatkuvasti katsomaan hallituksen perään”, Kauma päättää.

Jaa artikkeli