Kokoomuksen Sankelo: SDP:lle maakuntien kohtalo on samantekevää

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Sankelo torjuu SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin kritiikin kokoomuksen energiaturvelinjausmuutoksia kohtaan.

– Lindtman puhuu höpöjä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei ole missään vaiheessa esittänyt energiaturpeen laskennallisesta verotuesta luopumista kokonaan. Tämä olisi tarkoittanut syksyllä 2019 turpeen energiaveron korottamista silloisesta kolmesta eurosta 27 euroon megawattitunnilta. Tällainen korotus olisi johtanut siihen, että energiaturpeen käyttö olisi ollut kalliimpaa, kuin tukkipuun poltto. Ei kuulosta järkevältä.

Sankelon mukaan syksyllä 2019 päästöoikeuden hinta oli noin puolet sen nykyhinnasta. Totaalinen verotuen poisto olisi ollut hyvin tuhoisaa Suomen kilpailukyvylle ja huoltovarmuudelle.

– Viimeisen kahden vuoden aikana päästöoikeuden hinta on kohonnut. Tällä hetkellä pelkkä päästöoikeus muodostaa yhden megawattitunnin lämmöntuotantoon 14 euron kustannusrasitteen. Lisäksi tänä aikana energiaturpeen vero on noussut hallituksen päätöksillä 3,0 eurosta 5,7 euroon. Nämä yhdessä ovat johtaneet energiaturpeen käytön hallitsemattomaan laskuun.

Tilastokeskuksen viime viikon raportin mukaan energiaturpeen käyttö laski vuonna 2020 peräti 25 prosenttia. Tilanne on toinen kuin kaksi vuotta sitten. Sankelon mielestä yksikään vastuullinen puolue ei voi olla reagoimatta muutokseen, joka on vaarantanut Suomen huoltovarmuuden ja aiheuttanut kohtuuttomia vaikeuksia alalla toimiville pienyrityksille.

Kokoomuksen maaseutupolitiikan verkostoa johtavan Sankelon mukaan nopeasti muuttuneessa tilanteessa turvetyöryhmän esittämä keino nostaa verovapaan energiaturpeen polton rajaa 10 000 megawattituntiin ei ole kannanotto energiaturpeen verotasoon vaan täsmäkeino turvata Suomen huoltovarmuutta ja hillitä hallitsemattoman alasajon negatiivisia seurauksia.

– Uhkana on nyt tuhansien työpaikkojen menettäminen seuduilla, joissa muuta teollisuutta ei merkittävästi ole. Kokoomukselle koko Suomi on tärkeä. Lindtmanin antaman lausunnon perusteella SDP on sitä mieltä, että Suomen maakunnissa tapahtuviin suuriinkaan talouden muutoksiin ei tarvitse politiikkatoimin reagoida vaan ihmiset voidaan jättää oman onnensa nojaan. Tähän ei kokoomus suostu.

Kokoomuksen perusteettoman kritisoinnin sijaan Sankelo kannustaa Antti Lindtmania löytämään Suomen taloudellista tilannetta parantavan yhteisen sävelen hallituksessa.

– Kannustan hallituspuolueita keskittymään puoliväliriihessä esiin nousseisiin ongelmiin ja hakemaan niihin ratkaisuja. Viimeaikaisten ulostulojen perusteella kiisteltävää löytyy hallituksella ihan omasta takaa. Kokoomus on oppositiopuolueena tehnyt vastuullisia esityksiä työllisyyteen ja myös energia-asioihin liittyen. Laittakaa ne toimeen, niin saadaan tuloksia aikaan, Sankelo kannustaa.

Jaa artikkeli