Kokoomuksen Sankelo: suunnitelma Kansallisarkiston Vaasan toimipisteen lakkauttamisesta laitettava arkistojen kätköihin

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Sankelo on huolissaan Kansallisarkiston Vaasan toimipisteen lakkauttamissuunnitelmista. Kansallisarkisto on suunnitellut lakkauttavansa toimipisteen vuoteen 2024 mennessä.

– Tämä on pohjalaisen historiantutkimuksen kannalta äärimmäisen huolestuttava suunta. Alueen kulttuuriväki näkeekin asiassa laadukkaan historiatutkimuksen kannalta monia uhkatekijöitä. Vuonna 1936 perustettu toimipiste on tärkeä alueen museoille ja tutkijoille, Sankelo toteaa.

Vaasan kaupunki on arvioinut kykenevänsä tarjoamaan Kansallisarkistolle 500 hyllymetriä arkistotilaa, joihin sijoitettaisiin esimerkiksi alueellisia yksityisarkistoja. Kuitenkin yli 20 kertaa enemmän aineistoja tullaan suunnitelman mukaan siirtämään muihin toimipisteisiin.

– Näiden materiaalien digitointi ei valmistu vielä pitkään aikaan eikä muutenkaan korvaa aitojen asiakirjalähteiden ääreen pääsyä, saati arkistohenkilökunnan ammattitaitoista apua. Tämän johdosta Kansallisarkiston Vaasan toimipisteen jatko on turvattava, Sankelo linjaa.

Historian opettajanakin toiminut Sankelo painottaa Vaasan toimipisteen arkistomateriaalin alueellista ja valtakunnallista merkitystä.

– Aineistoa löytyy 1700-luvulta asti ja se koskee laajasti koko Suomea. Vaasan ja pohjalaismaakuntien historiallinen merkitys on niin suuri, että tällaiset esitykset pitää välittömästi laittaa arkistojen kätköihin, Sankelo lataa.

Kansanedustaja Janne Sankelo on tehnyt asiasta valtioneuvoston vastattavaksi kirjallisen kysymyksen.

Jaa artikkeli