Eduskunnassa on tällä viikolla käsitelty hallituksen esitystä vuoden 2020 toiseksi lisätalousarvioksi.
Epidemia ja toimet sen leviämisen estämiseksi ovat laskeneet talousennusteita kaikkialla maailmassa. Suomen talouden ennakoidaan supistuvan lievimmän ennusteen mukaan tänä vuonna 5,5 %, kun kysyntä vientimarkkinoilla hyytyy ja erilaiset sulkutoimet rajoittavat liikkumista ja liiketoimintaa Suomessa.
Muutosta näkyy myös kansalaisten kulutuskäyttäytymisessä. Hankintoja lykätään.
Valtiovarainvaliokunta, jossa toimin arvioidaan, että taloudellista aktiviteettia rajoittavat toimenpiteet kestäisivät kolme kuukautta. Tilanteen ennustaminen on toki edelleen hankalaa. Talous voi kuitenkin toipua vuoden 2020 loppupuolella nopeastikin.
Valiokunnan käsittelyssä oleva hallituksen esitys on miljardipaketti. Summat ovat järisyttävän suuria.
Kriisin hoitaminen vaatii valtion lisäpanostuksia talouteen ja yrittäjyyteen, jotta tietä kriisistä voidaan hakea myöhemmin ulos.
Kokoomuksen ja koko eduskunnan edellyttämät täsmätoimet ravintolayrittäjille kuitenkin puuttuvat edelleen.
Kun poikkeuslailla estetään elinkeinon harjoittaminen, on eduskunta edellyttänyt valtiolta kompensaatiota. Hallituksen on laitettava asia kuntoon toukokuussa päätettävässä uudessa lisätalousarviossa.
Sanonta kuuluu: Velka on veli otettaessa, mutta veljenpoika maksettaessa. Hallituksen on nyt nopeasti päivitettävä hallitusohjelmansa. Kaikkeen mukavaan, mitä se pitää sisällään ei ole kriisin jälkeen varaa.
Nyt tehdään päätöksiä, joilla on vaikutuksia vuosien, jopa vuosikymmenten päähän. Tämä korostaa kriisiajan päätöksenteossa hallituksen ja opposition yhteistyötä.
Uudenmaan sulun purkaminen tällä viikolla on kuitenkin esimerkki, että hallitus ei kuunnellut opposition näkemyksiä. Vähintäänkin tiedonvaihto olisi ollut kohtuullinen toive, koska sulun aloittamisestakin päätettiin hyvässä yhteisymmärryksessä.
Kokoomus olisi halunnut, että sulun purkamisen yhteydessä olisi samalla päätetty uusista rajoitustoimista epidemian leviämisen ehkäisemiseksi. Nyt ainoaksi uudeksi rajoitustoimeksi hallitukselta jäi pääministerin toivomus, että älkää menkö mökille ja sisäministerin ohjeet vapunviettoon.
Vauhti päätöksenteossa on nyt kova, mutta huolellista työtä pitää edelleen tehdä. Valtiovarainvaliokunnan kokouksissakin olisi syytä kiireestä huolimatta järjestää riittävät asiantuntijakuulemiset.
Nyt on vedetty välillä mutkia liian suoraksi. On tärkeää, että oppositiollakin on kaikki tieto käytössä päätöksentekoa varten.
Huoltovarmuuskeskuksen surullisen kuuluisat maskikaupat ovat malli siitä, mitä hutiloimalla tapahtuu.
Asiassa on muuten erikoista, että vastuuministeri lukee lehdestä, mitä omalla toimialalla tapahtuu. Hyvä, että edes sieltä. Kokonaisvastuu on aina hallituksella. Selvitykset asian tiimoilta ovatkin käynnissä ja ainakin osa kaupoista saadaan ilmeisesti peruutettua.
Kriisin selvittäminen edellyttää hallitukselta hyvää johtamista ja suunnitelmallisuutta.
Suomalaiset ovat osoittaneet toimillaan olevansa valmiita poikkeustoimiin. Selkokielisyyttä tarvitaan lisää ja uskottava tiekartta kriisistä ulos.
Taloutta on ryhdyttävä pian hallitusti avaamaan, muuten hyvinvointi kyykkää kunnolla. Kuukauden sisällä hallituksen pitääkin esittää järkevät elvytystoimet shokkihoidosta selviämiseen. Näissä toimissa jokaisen euron tulee palvella työllisyyttä ja talouden jälleenrakennusta.
Janne Sankelo