EDUSKUNTA TOIMII POIKKEUSOLOISSAKIN

Kodeissa vietettiin pääsiäistä kulkutaudin johdosta rauhallisissa merkeissä. Niin meilläkin. Teimme muutaman vuoden tauon jälkeen pääsiäiskokonkin, jonne perheen voimin kokoonnuimme lauantai-iltana. Autoilukierros myöhemmin osoitti, että tätä vanhaa perinnettä harjoitettiin muuallakin, vaikka yleisötapahtumia ei nyt voitu järjestää.

Eduskuntatyötä on jatkettu kriisin keskellä. Kansanedustajilla on henkilökortti, jolla pääsee Uudenmaan rajan yli. Lähes tyhjässä junassa istuminen saa pohtimaan Suomen hiljentymistä. Ihmisten liike tarkoittaa myös liikettä taloudessa ja toimeentulossa, mutta nyt sitä liikettä ei ole nimeksikään.

Eduskunnassa ovat paikalla kansanedustajat, keskeisimmät virkamiehet sekä ruokahuolto. Muut on laitettu etätöihin. Kansanedustajillakin on tähän mahdollisuus, mutta ainakin oma arkeni on pyörinyt Koronasta huolimatta lainsäädäntötyön merkeissä.  Puolueiden kesken on sovittu, että istuntosalissa on ruuhkan välttämiseksi kerrallaan paikalla noin neljäsosa kansanedustajista äänestykset mukaan lukien.  Kun käytän puheenvuoron, tulen saliin hieman ennen sen alkua.

Talous- ja valtiovarainvaliokunnat, joissa toimin, ovat olleet koko ajan koolla ja käsitelleet muun muassa ravintoloiden sulkemiseen liittyviä lakeja ja valtion panostuksia kriisin hoitamiseen. Tällä viikolla käsittelyssä on vuoden 2020 toinen lisätalousarvio.

Oma linjani on, että kulkutauti on saatava kuriin, mutta toimenpiteistä aiheutuvaan ahdinkoon tulee myös vastata tehokkaasti. Huoltovarmuudesta tulee pitää huolta ja yrityselämää on oltava kriisin jälkeenkin, muuten hyvinvointiyhteiskunta ei pyöri. Tässä on vielä tehtävää. Lomautuksia on käynnissä ja suunnitteilla sekä yksityisellä että julkisella sektorilla, eikä suunta ole heti muuttumassa. Talousvaliokunnan jäsenenä olen saanut viestejä kansalaisilta ja yrityksiltä. Terveet yritykset pitää kannatella kriisin yli.

Kuntapäättäjänä huolta herättää palvelujen tulevaisuus. Kriisin taloudelliset seuraukset tulevat tekemään hallaa verokertymälle ja tämä tulee olemaan myrkkyä jo nyt talousvaikeuksista kärsivälle kuntasektorille. Hallituksen onkin tuettava kuntia kriisin yli. Kuntien tehtävämäärää ei tule lisätä ja siltä osin on nykyisestä hallitusohjelmasta joustettava.

Jotain hyviäkin seurauksia kriisistä toivottavasti on. Läheisten merkitys korostuu. Yhtenä trendinä  tulevaisuudessa on epäilemättä maaseudun arvostuksen nousu. Kotimaisten elintarvikkeiden ja ruokahuollon merkitys on valjennut nyt monille. Maaseutumaiset terveelliset olosuhteet saattavat tulla myös kilpailukykyisemmäksi vaihtoehdoksi ihmisten pohtiessa omia asumisvalintojaan.

Nyt on tehty kovia toimia kulkutaudin nujertamiseksi. Tällä tiellä on vielä jatkettava. Samalla on kuitenkin luotava selkeät askelmerkit normaalin arjen palauttamiseksi. Suomella on hyvät mahdollisuudet selviytymiseen.

Janne Sankelo

Jaa artikkeli