Exit-suunnitelmaa odotellessa

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa

Eduskunnan syysistuntokausi alkaa virallisesti ensi viikolla, mutta ainakaan oppositio ei ole uusimpien kannatusmittausten perusteella pehmentynyt kesän helteissä. Kokoomuksen gallup-kärkisijaa ei uhkaa tällä hetkellä edes virhemarginaali. Röyhistelylle ei kuitenkaan ole sijaa, vaan kokoomuksen on jatkettava asialinjalla hallituksen haastamista.

Koronaepidemian exit-strategia on puhuttanut jo vuoden, mutta vieläkään hallitus ei ole päässyt palasten yhdistelystä yhteen johdonmukaiseen suunnitelmaan. Siinä missä Tanska julistaa tulevan 10. syyskuuta vapauden päiväksi, oma hallituksemme jatkaa selvityspuuhiaan hybridistrategiansa kanssa.

Tanska toki on rokotusten osalta eri tasolla Suomeen verrattuna. Tanskalaisista kaksi annosta saaneiden osuus on 80 prosentissa, kun Suomessa madellaan toisen osalta 50 prosentissa. Mistä näin iso ero johtuu, siihen lienee monta syytä.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja pääministeri ovat arvioineet, että Suomi saavuttaisi 80 prosentin rokotuskattavuuden lokakuussa. Arvio on optimistinen ottaen huomioon rokotteen saaneiden prosenttiosuuden kasvun loivenemisen. Kansalaisten tulisi saada rokote nykyistä ripeämmin. Tähän ratkaisuksi on esitetty muun muassa rokotusvälin lyhentämistä.

Jos kuukauden kuluttua Suomi halutaan auki, nyt ei enää voida vitkastella. Rokotteiden on mentävä rokotettavien luo ja asia tehtävä mahdollisimman helpoksi.

Oman haasteen tuo rokotteiden tarjoaman immuniteetin kesto, jonka on havaittu ajan myötä himmenevän arvioitua nopeammin. Kolmas rokote tarvitaankin vähintään kohdennetusti. Elämän on joka tapauksessa normalisoiduttava ja taudin kanssa on opittava elämään. Siihen tarvitaan hallituksen suunnitelmaa.

Kansantaloutemme ja yhteiskuntamme ei kestä tilannetta, jossa yhteiskunta lamaantuu odottamaan parin kuukauden välein kolmatta, neljättä ja viidettä rokotetta. Jokainen veivaus kieltojen ja rajoitusten kanssa lisää epävarmuutta yrittämistä ja työntekoa kohtaan. Henkinen kantti on myös horjumassa.

Turhautuminen alkaa näkyä. Ravintolatoimijat ja luovat alat ovat saaneet erityisesti tarpeekseen epäjohdonmukaisuuksista. Muutama alan toimija hakikin sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtajan virkaan. Täytyy nostaa hattua ideasta, vaikka hakijoilla on vakava viesti kerrottavana: hallituksen strategiat eivät ole uskottavia eivätkä toimi käytännössä.

Hallituksen ei-linja on nyt käyty loppuun. Jäljitykseen käytetään tällä hetkellä valtavasti henkilöresursseja. Painopistettä tulee siirtää valtakunnallisista yleisluontoisista määräyksistä paikallisesti kohdennettuihin toimenpiteisiin.

Rokotuskattavuuden kasvattamisen edestä on raivattava käytännön esteet. Koronapassi on otettava käyttöön. Nyt on korostettava vapauden ja vastuun merkitystä.

Voisi kuvitella, että kaikki haluavat olojen palaavan normaaliksi. Sen saavuttamisessa ei voi heittäytyä vapaamatkustajaksi.

Kokoomuksen ehdotus koronapassista on läpäissyt hitaasti hallituksen seulan. On selvää, että jos hallitus olisi ollut asialla ajoissa, se olisi jouduttanut rokotuksia ja pelastanut muutaman työpaikankin. Hallituksen tehtävä on viimeistään nyt näyttää tie turvalliselle vapauksien polulle. Tästäkin selvitään, mutta se suunnitelma tarvitaan.

Toivottavasti tässä ei käy niin, että talven hiihtoladuilla moni hillitsee kiukkuaan, kun hallitus on kertonut taas hienossa tiedotustilaisuudessaan, että vielä pientä hiontaa, niin exit-suunnitelma on valmis.

Janne Sankelo
Kokoomuksen kansanedustaja Kauhavalta

Jaa artikkeli