Eduskunnassa on takana erikoinen vuosi. Keväällä valmiuslain käyttöönotto ja Uudenmaan sulku olivat uusi ja outo tilanne kaikille suomalaisille. Kesällä ehdittiin päästä suhteellisen normaalin elämän makuun, mutta syksyn aikana tilanne on taas vaikeutunut ja epävarmuus kasvanut. Kestokykyä tarvitaan kaikilta. Yrittäjät ja monen eri alan toimijat ovat kärsineet taloudellisesti tilanteesta, eikä mikään tuki riitä kattamaan menetyksiä.
Olemme talousvaliokunnassa tasapainoilleet kansalaisten terveyden turvaamisen ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten välillä. Oma vaikutuksensa on ollut tehtyjen päätösten hitaalla täytäntöönpanolla esimerkiksi rajoitusten alueellisuuden huomioimisessa. Hallitus ryhtyi noudattamaan eduskunnan ja talousvaliokunnan keväällä tekemiä linjauksia vasta syksyllä.
Kulkutaudin lisäksi vuoteen on mahtunut tavallisempaakin politiikan tekemistä ja tunteita nostattavia hetkiä. Ministeri Haaviston laiton toiminta viimeisimpänä. Yksi erikoinen piirre on ollut se, että hallitus on hakenut ongelmilleen syyllistä oppositiosta tyylillä ’’mutta kun kokoomus’’. Tämä tarkoittaa jalkapallokielelle käännettynä sitä, että avauskokoonpano syyttää vaihtopenkkiä, kun oma verkko soi.
Hallituksen tekemiset näkyvät aina konkreettisesti valotaululla. Opposition rooli on kannustaa hallitusta parempiin suorituksiin tai päätöksiin ylipäätään. Näin aiomme toimia jatkossakin.
Vuoden kohta vaihtuessa on syytä katsoa tulevaisuuteen. Elämää on poikkeusolojen jälkeen, eikä koronan varjolla voi yhteiskunnan peruspilareita unohtaa. Tämän joulun osalta jäi hallituksen kova paketti työllisyystoimista saamatta. Työtätekevä kansa ei voi olla varma taloutemme kestävyydestä jatkossakaan. Lainsäädännönkin pitää tähdätä siihen, että Suomi on kilpailukykyinen, investointeihin kannustava ja houkutteleva maa, kun maailmantalous lähtee rokoteohjelman jälkeen nousuun.
Hallituksen toiminta on kuitenkin ristiriitaista eikä velkarahan varaan menestystarinoita rakenneta. Elinkeinoelämän valtuuskunta on arvioinut palkansaajien tuloverotuksen kiristyvän, pienituloisten etunenässä. Miten tämä voi edistää kotimarkkinoiden elpymistä? Tarvitsemme liikettä työmarkkinoille ja työtä ihmisille. Nyt suunta on hallituksella pahimmillaan päinvastainen. Jähmettymisen sijaan talous vaatii lisähappea ja se onnistuu ainoastaan luomalla yrityksille vakaa toimintaympäristö, jossa ei tarvitse hermoilla politiikan äkkiliikkeitä.
Olen koko vaalikauden pitänyt ääntä toimeliaisuuden edistämisen puolesta. Kun taloutemme pyörät pyörivät ja ihmiset ovat töissä, palveluille riittää rahoitusta ja hyvinvointivaltiomme perusta kestää. Näkymä paranevasta kuntataloudesta, kevenevästä verotuksesta ja lyhyemmistä hoitojonoista ei ole mitään utopiaa. Ne vain vaativat politiikkatoimia, jonka myötä rahamme riittävät.
Uusi vuosi antaa toivoa tulevasta ja uskoa huomiseen. Kokoomus julkaisi syksyllä oman Toivon polku -vaihtoehtobudjettinsa. Luki paperilla tietenkin mitä tahansa, kukin kansalainen rakentaa oman toivon polkunsa. Tärkeintä on, että valtaapitävät eivät asettuisi esteeksi tällä polulla. Yritteliäisyyden on annettava kukoistaa ja sitä on tuettava.
Toivotan toimeliasta, toivon täyteistä ja terveellisempää uutta vuotta 2021 jokaiselle pohjalaiselle. Pidetään huolta yritteliäästä elämänasenteestamme ja kannetaan kortemme kekoon jatkossakin.
Janne Sankelo
kansanedustaja (kok.)
Kauhava