Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa
Eduskunnassa käsiteltiin tällä viikolla perussuomalaisten, kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin tekemää välikysymystä Suomen varautumisesta siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen.
Valko-Venäjä on hyökännyt aggressiivisesti Puolan ja Liettuan rajoille käyttäen laittomasti EU:n alueelle pyrkiviä siirtolaisia hyväkseen. Puola ja Liettua ovat sisäistä turvallisuutta ja rajojaan puolustaessaan sulkeneet Valko-Venäjän vastaiset rajansa ja pyrkineet estämään laittomat rajanylitykset.
Suomen hallitus on paheksunut Valko-Venäjän vaikuttamistoimia, mutta hallituksen lausunnot Suomen toimenpiteistä vastaavassa tilanteessa ovat olleet sekavia ja epäjohdonmukaisia.
Suomen lähtökohtana tulee olla, että rajat on mahdollista sulkea valtiollisesti masinoidulta massasiirtolaisuudelta. Rajojen auki pysyminen hybridivaikuttamistilanteessa luo edellytyksiä sille, että siirtolaisten joukko vaeltelisi pitkin Eurooppaa parhaaksi katsomiinsa maihin ja aiheuttaisi epäjärjestystä niin turvallisuuden kuin hyvinvointijärjestelmän kestävyyden kannalta.
Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustana on kansallinen yhtenäisyys. Tämä linjaus on tuonut Suomelle vahvan kansainvälisen aseman, jonka ansiosta elämme vapaassa itsenäisessä maassa. Tämän tulee olla kulmakivemme myös tulevaisuudessa.
Tämän viikon välikeskustelussa jotkut hallituspuolueiden edustajat kyseenalaistivat erikoisella tavalla opposition kykyä huomioida tätä peruslinjaa ja jopa väittivät, että ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käytetään nyt sisäpolitiikan välineenä. Puheet olivat kaikuja entisestä YYA-Suomesta.
Opposition välikysymyksessä oli siis kysymys Suomen varautumisesta siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen.
Tilanne Puolan ja Liettuan rajoilla on herättänyt kysymyksiä, mitä Suomi tekisi, jos vastaava hybridioperaatio kohdistuisi meihin. Epäselvyyttä ovat vahvistaneet ministereiden keskenään ristiriitaiset lausunnot.
Esitimme säädettäväksi hätätilapykälää, jonka nojalla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskeyttää. Kokoomus haluaa hallitukselta selkeän lupauksen, että Suomen varautuminen laitetaan kuntoon. Tämän asian ei pitäisi olla hallitus-oppositio-kysymys, mutta opposition tehtävä on muistuttaa hallitusta, jos läksyt ovat jääneet tekemättä.
Lainsäädännön puutteet eivät ole valtiosalaisuuksia. Avoimessa demokratiassa viranomaisten toimivaltuudet ovat julkisesti kaikkien saatavilla ja niihin voi tutustua myös ulkomailta käsin.
Tasavallan presidentti ja viranomaiset ovat esittäneet huolensa Suomen turvallisuuslainsäädännön puutteista. Hallituspuolueiden edustajien epämääräisten vihjailujen sijaan tarvitaan siis realismia ja puolueiden välistä parempaa yhteistyötä.
Välikysymyskeskustelussa hallituksen viesti oli, että rajojen kiinni laittaminen olisi mahdollista jo nykyisen lainsäädännön nojalla ja Suomen valmius hybridivaikuttamiseen kunnossa. Tästä on esitetty arvovaltaisia toisenlaisiakin arvioita.
Sisäministeri Krista Mikkonen kertoi eduskuntakeskustelussa saaneensa rajaviranomaisiltamme raportin, että tilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Tämä on hyvä tieto.
Vastuullinen, itsenäinen maa valmistautuu kuitenkin huomisen varalle. Tämän johdosta kokoomus haluaa lainsäädäntömme turvallisuusuhkien osalta viipymättä ajan tasalle.