Kinkku vai juusto

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa

Suomalaiset pähkäilevät polttoaineiden korkeita hintoja ja suunnittelevat tällä hetkellä tarkkaan omia ajojaan. Itsekin tankkasin viikon päätteeksi diesel-autoni tankin täyteen viikonlopun tilaisuuksia varten polttoaineella, jonka hinta oli edelleen reippaasti yli 2 euroa. Näkymää hintojen laskulle ei ole.

Samaan aikaa hallitus esitteli tällä viikolla eduskunnalle lain, joka tulee nostamaan polttoöljyn hintaa lisää tulevaisuudessa. Ajoitus on Suomen talousnäkymien ja kustannusten nousun johdosta kummallinen. Nyt olisi tärkeämpää turvata talouden kehitystä ja yritysten toimintaympäristöä.

Kyse on biopolttoöljyn jakeluvelvoitteen nostamisesta. Tarkoituksena on vähentää päästöjä ja luoda kannustimia uusiutuvan raaka-aineen tuotantoon.

Tänä vuonna jakeluvelvoite on neljä prosenttia ja nykylain mukaan velvoite nousisi vuonna 2030 10 prosenttiin. Tämä ei hallitukselle riitä.

Polttoöljyissä käytettävän biokomponentin osuus tulee hallituksen esityksen mukaan nousemaan 30 prosenttiin. Prosenttinoston on arvioitu nostavan polttoaineiden hintaa jopa 40 senttiä litralta.

Kannattavuuskriisissä kamppaileville suomalaisille maatiloilla kustannusnousu olisi tulevaisuudessa noin 1 400 euroa vuodessa. Siinä sitä riittää uutta kurottavaa esimerkiksi maatalouden kannattavuutta pohtivalle parlamentaariselle työryhmälle, jossa toimin kokoomuksen eduskuntaryhmän edustajana.

Samaan aikaan toisaalla pääministeri Sanna Marin nauttii myönteisestä mediajulkisuudesta parhaaseen katseluaikaan.

Satuin katsomaan viime lauantaina viihdeohjelman, jossa pääministeri Marin linjasi, kumman laittaisi päällimmäiseksi, juuston vai kinkun. Seuraavana päivänä ehdittiin tanssiohjelmaan. Hieman aikaisemmin pääministeri kertoi suositussa haastatteluohjelmassa tunnin verran ongelmista, kun pääministerin työ meinaa viedä kaiken ajan.

Selväksi on käynyt, kenestä on tullut Suomen päämedioiden suosikki.

Hallituksen sektoriministerit laitetaan toki tiukoille ja oppositiopuolueilta tivataan tarkkoja laskelmia, miten tekisimme asiat toisin.

Kun ihmettelin joidenkin toimittajien ääritarkkaa suhtautumista kokoomuksen puheenjohtajaan, vastaus oli, että tuleva todennäköinen pääministeri pitää laittaa aina tilille jokaisesta sanasta ja sanomatta sanotustakin.

Istuvan pääministerin osalta tulkinta ei selvästikään ole näin tiukka.

Pääministerin ympärille rakennetaan tällä hetkellä suitsutuskehää politiikan ulkopuolisista asioista.

Hömppäjulkisuus on tietenkin väistämätön osa johtavan poliitikon työtä. Sen osuutta voi jokainen kuitenkin itse säädellä. Kannattaa muistaa, että pääministerin näytöt politiikan kovasta ytimestä ovat kuitenkin edelleen pahasti kesken.

Talous, työ ja turvallisuus ovat pääministerin työn ydintä. Näiden asioiden perään on näin vaalien alla paikallaan tehdä kysymyksiä. Vielä ehtii.

Olen ollut jo varsin pitkään politiikassa. En muista, että tällä vuosituhannella olisi yksikään aikaisempi pääministeri päässyt tällaisen median suunnalta tulevan henkilöpalvonnan kohteeksi.

Janne Sankelo

Kokoomuksen kansanedustaja Kauhavalta

Jaa artikkeli