Kokoomuksella on etsikkoaika

Politiikan syksy on käynnistymässä. Vaasan vaalipiirin kansanedustajat kokoustivat torstaina ja kävivät läpi Vaasassa muun muassa Merenkurkun liikenteeseen, energia-asioihin ja Merenkurkun neuvostoon liittyviä asioita. Maan hallitus valmistelee ensi vuoden budjettia ja eduskuntaryhmät pitävät pian kesäkokouksiaan.

Tehdyt mielipidetiedustelut ovat vahvistaneet eduskuntavaalien tuloksen viitoittamaa tietä puolueiden kannatuksissa. Perussuomalaiset ovat olleet nousussa, kokoomus ja SDP suurin piirtein paikoillaan ja keskusta välillä lähes romahtamispisteessä. Nyt tilanne näyttää hieman rauhoittuneen.

Äänestäjät eivät ole pysyneet kärryillä Rinteen hallituksen muodostamisen vaiheista. Kansa halusi keskustan oppositioon, mutta keskustan eliittiä ei asia innostanut. Tätä on ihmetelty laajasti kesän pohjalaistapahtumissa ja markkinakojuilla. Onko keskusta sinisten tiellä? Kannatus kadoksissa, mutta ministereitä, valtiosihteerejä ja erityisavustajia ennätysmäärä.

Kokoomuksessa on osattu harjoittaa itseruoskintaa omista tekemisistä joskus kohtuuttomuuksiin asti. Nyt vaalien jälkeistä aikaa on vietetty rauhallisissa tunnelmissa. Eduskuntavaalien tulos oli kohtuullinen, yksi paikka lisää eduskuntaryhmään. Hallituspaikka kuitenkin lipesi käsistä, kun Rinne ja keskusta muutaman päivän nikottelun jälkeen päättivät pitää kiinni sovitusta: kokoomus oppositioon ja kansanrintamahallitus pystyyn.

Äkkiseltään ajateltuna kokoomukselle pitäisi aueta mahdollisuudet hurjaan kannatusloikkaan. Siis pitäisi. Suomalaisista yli puolet kokee maltillisen keskustaoikeiston omakseen ja maassa on silti vasemmistolaisempi hallitus kuin aikoihin.

EU-politiikassa kokoomus kuuluu Euroopan kansanpuolueeseen. Iso EPP on nuotittanut vahvasti eurooppalaista politiikkaa. Kokoomuksessa ollaan oltu tyytyväisiä, että ollaan pöydissä, joissa päätöksiä tehdään. Samassa pöydässä kokoomuksen kanssa istuu eurooppalaisia keskustaoikeistolaisia valtapuolueita, joita äänestäessä kansalainen yleensä tietää mitä saa: käytännönläheistä eurooppalaisuutta, sivistyksen korostusta, tiukkaa taloudenpitoa elinkeinoja ja yrittäjyyttä tukien sekä tiukan paikan tullen kansallista edunvalvontaa myös EU:n sisällä. Tässä joukossa Suomen kokoomus vaikuttaa välillä kevytversiolta. Vaikutelmaa ovat vahvistaneet muutamien EPP:hen kuuluvien puolueiden ylilyönnit.

Kun politiikan laatat ovat Suomessa liikkeessä, kokoomuksenkin kannattaa pohtia linjaansa. Hyvän vinkin politiikan suuntaamiseen antoi syksy 2018. Vihreiden silloinen puheenjohtaja Touko Aalto ruoski puolueensa kannatuksen alamäkeen. Vihreistä kannatusta ei kuitenkaan siirtynyt kokoomukselle, vaan vasemmistoliitolle ja SDP:lle. Joissakin piireissä puhuttua kokoomuksen ja vihreiden ”rajapintaa” suurissa kaupungeissa ei ainakaan tuolloin näkynyt. Kokoomuksen luontainen kannatuksen vahvistuminen taitaa tulla jostain toisesta suunnasta.

Näyttää todennäköiseltä, että Rinteen hallitus tulee kompastelemaan päätöksenteossaan, mahdollisesti jo lähiaikoina. Luvassa on siis irtiottoja hallitusohjelmasta ja hallituspuolueiden välistä julkista kinastelua. Maailmantalous koputtelee oven takana muistuttamassa elämän realiteeteista.

Hitaamman talouskehityksen aikaan pitäisi varautua, mutta löytyykö hallitukselta siihen mitään keinovalikoimaa? Kokoomuksen työkalupakkia tullaan tarvitsemaan.

Jaa artikkeli