Kokoomuksen välikysymys on asian ytimessä

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa

Kokoomus jätti yhdessä kahden muun oppositiopuolueen kanssa välikysymyksen hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta sekä hallituksen puoliväliriihen tekemättömistä päätöksistä.

Välikysymys on käsiteltävä ensi viikolla elpymispakettihässäkän keskellä, koska määräaika vastaamiseen menee umpeen perjantaina.

Välikysymyksessä on kyseessä isänmaan kannalta keskeinen asia. Miten hyvinvointiyhteiskunnan palvelut rahoitetaan, jos hallitus ei kykene tekemään päätöksiä julkisen talouden vakauttamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi?

Hallitus on saanut aikaan muutoksen talouspolitiikassaan, mutta entistä huonompaan suuntaan.

Velkaantuminen, verotus ja julkiset menot kasvavat, mutta työllisyyttä parantavat uudistukset ovat jääneet tekemättä. Jälkipolville on tulossa iso lasku.

Vasemmistohallituksen puoliväliriihi oli huippuvärikäs, josta riittää jälkipyykkiä.

Samalla tehtiin muutakin historiaa, sillä samalla rikottiin vuodesta 1991 voimassa olleen kehysbudjetoinnin periaatteet.

Käytännössä julkisten menojen ylärajaan puhkottiin miljardien aukko, jota nykyinen hallitus ei aio kuroa umpeen. Se jää seuraavien hallitusten tehtäväksi.

Ylivelkaantumista on perusteltu koronapandemialla, mutta viimeisimpien lukujen valossa näin radikaali velaksi eläminen ei olisi tarpeen. Kaiken lisäksi velkarahaa käytetään vain vähäisesti sellaisiin toimiin, jotka kiihdyttäisivät aidosti taloutta.

Herää kysymys, menikö hallituspuolueiden kuntavaalikiillotus isänmaan tulevaisuuden kannalta tärkeiden päätösten edelle?

Keskusta ja RKP ovat puheissaan pyrkineet olemaan yrittäjän ja työtätekevien asialla, mutta tulokset eivät vakuuta.

Kansalaisten silmissä molemmat puolueet ovat leimaantumassa taloudenpidossa holtittoman kansanrintaman tukipuolueiksi.

Koronasta toipuva Suomi tarvitsee hallituksen, joka valaa uskoa osaamisen, ahkeruuden, työn ja yrittämisen hyveisiin.

Tämä on yksinkertainen resepti, joka johtaa toimeliaisuuden kasvuun ja luottoon julkista taloutta kohtaan.

Joku muu kyllä tekee -mentaliteetti ei kotimaatamme kannattele.

Tämä on huomattu muissa Pohjoismaissa, joissa korkea työllisyysaste on ollut selviö jo vuosia.

Läntisissä naapureissa työllisyyden parantaminen ei ole perustunut valtion julkisin varoin harjoittamaan tempputyöllistämiseen, vaan työmarkkinoiden aitoon uudistamiseen ja talouden vapauttamiseen.

Kokoomus uskoo, että Suomi pystyy samaan tai jopa parempaan, kuin läntiset kumppanimme. Suomalaiset ahkerana kansana voivat nousta Pohjolan veturiksi. Luotto on kova, jos vaan päättäjät näyttäisivät esimerkkiä.

Kokoomuksen näkemyksiä pyritään kuitenkin ampumaan alas kylminä ja kurittavina. Totuus on, että vaikeisiin ongelmiin ei ole helppoja ratkaisuja.

Kokoomus on avoimin kortein esittänyt suuren määrän työllisyyttä edistäviä toimia, joilla hyvä saadaan riittämään myös jälkipolville.

Maailman paras peruskoulu, varhaiskasvatus ja korkeakoulutus sekä toimivat terveys- ja hoivapalvelut edellyttävät kestävää julkista taloutta.

Jos halutaan muutos, seuraavan hallituksen on oltava kokoomuksen johtama porvarihallitus. Nyt on kyse siitä, miten ison haasteen ja työmaan nykyinen hallitus jättää seuraavalle selvitettäväksi.

Toivottavasti kokoomuksen välikysymys herättelee hallituspuolueita kyseenalaistamaan valitsemansa talouden suunnan.

Janne Sankelo
Kokoomuksen kansanedustaja Kauhavalta

Jaa artikkeli