Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa
Ylen puolueiden kannatusmittauksen mukaan politiikan syksy aloitetaan kokoomuksen gallupjohdossa. Kakkossijalla on pääministeripuolue SDP. Kahdeksan kuukautta ennen eduskuntavaaleja näyttää siltä, että vaalitaistelu tiivistyy kahden suuren väliseksi kisaksi. Ylen mittauksen tausta-aineiston mukaan keskusta on menettänyt edelleen kannatustaan kokoomukselle ja perussuomalaisille.
Kokemus on kuitenkin opettanut, että politiikassa nopeat muutokset ovat mahdollisia. Pääministeri Sanna Marinin takana on pääkaupungissa majaansa pitävä vaikutusvaltainen media. Siellä ei ole menetetty toivoa vasemmistohallituksen jatkolta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Punavihertoimittajat punnasivat aikoinaan vuosikausia vihreitä valtakunnan ykkösasemaan. Kun vihreistä ei tähän ole ollut, on kompromissina päädytty turvaamaan Sanna Marinin jatkoa pääministerinä. Samalla jatkuisi punaviherlinjan kannatukseensa nähden selkeä yliedustus valtakunnallisessa päätöksenteossa.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) esitteli torstaina valtiovarainministeriön budjettiesitystä. Esityksen loppusumma on 79,5 miljardia euroa. Määrärahatasoa nostaa sotepalvelujen siirtyminen hyvinvointialueille sekä laki- ja sopimusperusteiset indeksikorotukset. Valtiovarainministeriön ehdotus on 6,3 miljardia euroa alijäämäinen ja valtiovelka nousee 144 miljardiin euroon vuoden 2023 lopussa. Se on liikaa. Tämä tehdään tilanteessa, jossa työllisyys on Suomessa ainakin vielä hyvällä tasolla.
Valtiovarainministeri alleviivasi esitellessään budjettiehdotusta talouden heikkoja näkymiä. Suomen talous kasvaa hitaimmin euroalueella.
Kokoomuksen viestityksestä huolimatta hallituksen kriisitietous talouden osalta on ollut surkeaa. Kokoomus on korostanut, että on tärkeää tehdä toimet koronan hoidon osalta, auttaa yrityksiä vaikeassa tilanteessa, vahvistaa ruuantuotannon toimintaedellytyksiä sekä panostaa maan turvallisuuteen ja puolustuskykyyn.
Samaan aikaan ei ole kuitenkaan varaa kaikkeen kivaan. Hallituksella on ollut houkutus laittaa poikkeusolojen varjolla budjettien sisälle menoja, jotka eivät ole kriisitilanteessa välttämättömiä.
Valtiovarainministeriön esityksestä löytyy myönteisiäkin asioita. Työntekijöiden matkakuluvähennystä jatketaan ensi vuonna tavanomaista suurempana, samoin polttoaineiden hintaan vaikuttavan jakeluvelvoitteen alentamista. Saarikon ehdotus ylimääräisestä lapsilisästä on kertaluonteisena toimena myös kannatettava asia.
Nyt tarvittaisiin kuitenkin pysyviä keinoja hintojen nousupaineiden hillitsemiseksi, julkisen talouden vahvistamiseksi ja kasvun käynnistämiseksi. Tältä hallitukselta jäävät uudistukset kuitenkin tekemättä ja työsarka jää seuraavalle hallitukselle. Talouden kriisinkestokyky jatkaa heikkenemistä. Tulevien sukupolvien harteille on lisätty mittava velkataakka, eikä hallituksella ole halua tätä suuntausta pysäyttää.
Hallituksen tulisi tehdä budjettiriihessä konkreettisia päätöksiä talouden perustan vahvistamiseksi. Kotitalouksia voidaan tukea kriisin keskellä pysyvämmin, jos julkinen talous on kestävällä pohjalla. Mittaville veroratkaisuillekin olisi tilaa, mutta vasemmistohallituksen ideologia ei tähän taivu. Veronkevennykset olisivat nopea ja tehokas tapa helpottaa suomalaisten kotien tilannetta kohoavien hintojen edessä, lisäksi se olisi talouskasvua vahvistava keino.
Janne Sankelo
kansanedustaja (kok)
Kauhava