Kokoomus oikealla tiellä

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa

Kokoomus voitti kuntavaalit. Tämän viikon uusin ylegallup, joka pitkästä aikaa mittasi puolueiden eduskuntavaalikannatusta nosti myös kokoomuksen kärkeen. Maltillinen oikeistolainen työ alkaa selvästi näkymään kasvavana luottamuksena. Kuntavaalien näin kova tulos oli itselleni yllätys, vaikka ehdokasasettelumme vaikutti läpi valtakunnan todella hyvältä. Kokoomus valittiin vaikutuskanavaksi sekä ehdokkaana, että äänestäjänä. Kiitos siitä. Odotin ykköspaikkaa noin 20 prosentin kannatuksella. Ero SDP:hen venähti lopulta lähes neljään prosenttiin.

Mitä merkitystä kuntavaalituloksella on valtakunnan politiikkaan? Ainakin hallituksen punaviherosaston otsarypyt lisääntyvät. Tappion kärsinyt vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ilmoittikin välittömästi, että jos syksyllä ei tule lisää ilmastotoimia, vihreät jättävät hallituksen. Toivottavasti tässä asiassa päästään pian sanoista tekoihin ja tästä hirvittävästä hallituspiinasta eroon.

Vihreiden linja on ollut kannatuksen nostamisen näkökulmasta väärä, mutta en tosiaan pane sitä pahakseni. Esimerkiksi Elokapinan julkinen tukeminen vie vihreiltä kannatusta tolkun suomalaisten keskuudessa. Kansalaiset ymmärtävät, että ympäristöstä tulee pitää huolta, se on elinehto. Sen toteuttamiseen tarvitaan kuitenkin kansainvälisiä yhteisiä toimia ja vahvaa valtiontaloutta. Elokapinan väki tientukkona Mannerheimintiellä kertoo lähinnä järkevän tekemisen puutteesta.

 

Pääministeri Marinille kuntavaalit olivat iso pettymys. Erityisen koville lienee ottanut tappio omassa kotikaupungissa Tampereella. Hallituskauden aikana SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat muodostaneet oman äänestäjäkuplansa, jossa kannatusta jaetaan keskenään. Se ei riitä SDP:lle ykköspaikkaan ja jatkotappiot häämöttävät horisontissa.

Kokoomus on pääministeri Sanna Marinille politiikan ykkösinhokki. Se on käynyt selväksi eduskunnassa. Koska tunne on aito ja vilpitön, sitäkin pitää arvostaa. Ei tupata, jos ei tykätä. Otamme tämän faktan kokoomuksessa vastaan nöyrin mielin. SDP:lle Marinin poliittiset mieltymykset tulevat tosin käymään kalliiksi. Tämä tarkoittaa, että SDP on Marinin johdolla sitoutunut nykyiseen hallituspohjaan satoi tai paistoi. Veikkaan työntäyteistä syksyä hallitukselle.

Loppukesästä on mielenkiintoista seurata perussuomalaisten puheenjohtajavalintaa Seinäjoella. Millaiseksi muodostuu uuden valittavan puheenjohtajan linja? Millaiset politiikan painopisteet korostuvat puolueen toiminnassa eduskuntakauden jälkipuoliskolla?

Kokoomuksen kannalta tärkeintä on oman tekemisen jatkaminen. Puheenjohtaja Orpon asema on kuntavaalituloksen jälkeen vahva ja henkilökeskustelut voidaan unohtaa. Nyt voidaan panostaa täysillä politiikan asiakysymyksiin. Hallituksen runnoman soteratkaisun pahat valuviat paljastuvat pian. Kuntavaalien tulos on hallitukselle myrskyvaroitus tulevasta. Oma lukunsa on esimerkiksi kuumana käyvä metsäpoliittinen keskustelu Euroopan Unionissa. Kykeneekö asiassa eripurainen hallitus huolehtimaan Suomen elintärkeistä eduista?

Uskon vakaasti, että tässä maassa on kasvavaa kysyntää maltilliselle ja eteenpäin katsovalle oikeistolaiselle politiikalle, jossa ahkeruus on arvossa ja siitä palkitaan. Usein ulkoapäin sanotaan, että kokoomuksen pitäisi olla enemmän sitä tai enemmän tätä. Politiikan kevätlukukausi osoitti, että kun kokoomus keskittyy ydinasioihinsa eikä lähde haistelemaan liian eksoottisia tuulahduksia, pysyy linja kirkkaana ja kenttä sen takana.

Janne Sankelo
kansanedustaja (kok)
Kauhava

Jaa artikkeli