Kokoomusta tarvitaan tositoimiin

Tänään vietetään valtakunnallista yrittäjän päivää. Onnea ja menestystä kansantaloutemme tukipilareille. Kokoomus pitää viikonloppuna puoluekokoustaan Porissa sekä etäpisteissä ympäri Suomea. Yksi etäpiste sijaitsee Seinäjoella, johon on kokoontunut väkeä pohjalaismaakuntien lisäksi myös muualta.

Puoluekokous on hyvä hetki pohtia Kokoomuksen linjaa ja aatetta. Kokouksessa hyväksytään ohjelmia ja tavoitteita. Tulokulmaksi muodostuu usein vuosien päähän tähtäävät visiot, joilla yritetään hahmottaa, miltä Suomi näyttää parinkymmenen vuoden kuluttua.

Yhtä tärkeää on arvioida arkeemme ja puolueiden voimasuhteisiin vaikuttavaa reaalipolitiikkaa. Terävänä on oltava tänään tässä ja nyt, jotta vuosien päästä on olemassa puolue, jolle visioita rakennetaan. Kannatus ei ole itsetarkoitus, mutta se tarvitaan, jotta pääsee tositoimiin.

Resepti kokoomuksen linjan kirkastamiseksi ei vaadi rakettitiedettä. Kokoomus on säilyttänyt asemansa puoluekartalla, mutta loikka eteenpäin tarvitaan. Kokoomusaate pohjautuu oikeistolaiseen ja oikeudenmukaiseen politiikkaan, jonka keskiössä ovat olleet isänmaan etu, turvallisuus sekä kansalaisten kehittyvä vauraus ja hyvinvointi. Kansainvälistymisen myötä puolue on muovautunut Suomen etevimmäksi Eurooppa-puolueeksi.

Tämä perusta sitoo myös minut valitsemaani poliittiseen viiteryhmään. Politiikka on täynnä varjonyrkkeilyä, mutta juuri kokoomuksen tulee osata erottaa asioissa olennainen epäolennaisesta. Sortuminen mikromanagerointiin vaikka turve- ja turkistarhauskysymyksissä ei tuota puolueelle lisäarvoa nyt eikä jatkossakaan. Näissä kysymyksissä on yleensä aina laskeuduttu jaloilleen, mutta pyörittelyyn kulutetun ajan voisi käyttää paremmin.

Aatteelliset syrjähypyt eivät kannata. Kokoomus ei kasva nyt eikä myöhemminkään kosiskelemalla radikalismia tai epärealistista viherhypetystä. Sillä kentällä alkaa puolueista olla ruuhkaa.

Aika ajoin herää keskustelua siitä, mitkä ovat kokoomuksen rajapinnat suhteessa muihin puolueisiin. Jo nyt voi nähdä sekä aatteiden että käytännön toiminnan kautta, että vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat muodostavat kokonaisuuden. Siirtymät tapahtuvat tämän kuplan sisällä. Sieltä ei kokoomuksen kannata kasvua hakea.

Työllisyys ja elinkeinot, turvallisuus, edistyksellinen koulu- ja tiedemaailma sekä laadukkaat sote-palvelut ovat politiikkamme ytimessä. Nämä ovat isoja kokonaisuuksia, joihin kokoomuksella on oltava selkeä ja helposti esiin tuotava kanta. Sanna Marin on viime päivien ulostuloillaan osoittanut, että suomalainen politiikka tarvitsee vaihtoehtoja, muuten hukka perii. Marinin töksäyttelevä ja tunkkainen puhe on poikkeuksellista pääministeriltä, mutta metsä tulee vastaamaan niin kuin sinne huudetaan.

Yksi tapa sijoittaa kokoomusta poliittisella kentällä on vertailla meitä sisarpuolueisiimme Euroopassa. Olemme ylpeitä siitä, että meillä on ystäviä Euroopassa. Ei liene liioiteltua todeta, että eurooppalaisten keskustaoikeistolaisten puolueiden keskuudessa kokoomus on keskilinjan kulkija ja jotkut linjaukset ovat tässä vertailuryhmässä vasemmalla.

Kansanedustajana koen, että äänestäjän tulee tietää, mitä hän saa äänestäessään tiettyä ehdokasta tai puoluetta. Tästä syystä säännöllinen pysähtyminen aatteen äärelle on enemmän kuin tervetullutta.

Pohjalaisena kokoomuslaisena toivon, että tänä viikonloppuna yhteen kokoontunut puolue valitsee järkevän, kokoomuksen perimään pohjautuvan ja ajassa elävän linjan. Puolueen johdolta toivon rohkeaa esimerkkiä aatteemme edistämisessä käytännön toimissa.

Janne Sankelo
kansanedustaja (kok.)
Kauhava

Jaa artikkeli