Kuntavaalit takana, aluevaalit edessä

Julkaistu Järviseudun Sanomissa

Kesäkuulle siirretyt kuntavaalit menivät puolueiden osalta Suomessa odotusten ja mielipidetiedustelujen mukaisesti. Kokoomus ja perussuomalaiset ottivat vaalivoiton ja Keskusta ja SDP takapakkia. Tämän lehden levikkialueella näkyi sama valtakunnallinen suuntaus.

Evijärvellä kokoomuksen loikka oli aivan hurja, kannatus nousi peräti 16,9 %-yksikköä 30 prosentin tuntumaan ja paikkamäärä kahdesta viiteen. Lappajärvellä suurin eteenpäinmenijä oli PS. Vimpelissä ykköseksi nousi Haloo-lista. Myös kokoomus nousi tauon jälkeen valtuustoon. Alajärvellä Kokoomus ja PS puristivat lisäpaikat keskustan kustannuksella. Myös Kauhavalla kokoomus ja PS etenivät lisäten valtuustopaikkoja.

Alueen kunnissa heinäkuuta onkin vietetty kunnallisten luottamuspaikkaneuvottelujen merkeissä. Kauhavalla on oltu ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa puolueet ovat muodostaneet teknisiä vaaliliittoja neuvotteluihin. Valmista on oltava viimeistään elokuun 23.päivänä. Silloin uusi valittu Kauhavan kaupunginvaltuusto kokoontuu ensimmäisen kerran ja valitsee edustajat kaupungin toimielimiin.

Tuleva kuntavaalikausi tulee olemaan monella tapaa erikoinen. Kuntien tehtävät muuttuvat. Hallituksen läpiviemä sote-uudistus tarkoittaa, että vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveysasiat siirtyvät Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen hoidettavaksi. Paikallisten terveysasemien ja -keskusten toiminnasta päätetään jatkossa siis maakunnallisella tasolla. Päättäjät näihin tehtäviin valitaan tammikuussa 2022 pidettävissä aluevaaleissa.

Uutta hallinnon tasoa on pidetty byrokratiaa lisäävänä. Olisiko uudistus voitu viedä läpi muulla tavalla? Toisaalta erilaisia sote-malleja on viritelty tässä maassa jo vuosikausia ja tähän asti aina on törmätty perustuslaillisiin ongelmiin. Tämä esitys läpäisi seulan.

Alueen kunnissa onkin nyt aika miettiä, miten ääni turvataan jatkossa Etelä-Pohjanmaan maakunnallisessa päätöksenteossa. Muodostunut tilanne edellyttää alueen toimijoilta yli kuntarajojen tehtävää yhteistyötä riittävän edustuksen turvaamiseksi.

Lämmin heinäkuu on vaihtumassa arkeen ja elokuuhun. Toivottavasti töiden lomassa voimme kuitenkin edelleen nauttia suomalaisen kesän kauneudesta.

Janne Sankelo

Jaa artikkeli