Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa
Historian ensimmäiset aluevaalit järjestetään sunnuntaina 23.1.2022. Kokoomus käy aluevaaleihin kansalaisten vahvalla luottamuksella ja täydellä höyryllä.
Kokoomuksella oli tarjolla suomalaisille parempi uudistus kuin Marinin hallituksen sote-maakuntahimmeli, joka nyt toteutuu. Kokoomus olisi uudistanut sote-palvelut demokraattisesti ja kuntapohjaisesti.
Päätökset on kuitenkin tehty ja niiden mukaan toimitaan. Pohjalaismaakuntiin valittavat aluevaltuutetut tulevat päättämään alueemme sosiaali-, terveys- ja palo- ja pelastuspalveluista. Nämä ovat kansalaisten tärkeimpiä palveluita, joiden tulee toimia nyt ja tulevaisuudessa. Uusilla aluevaltuutetuilla on siis painava vastuu harteillaan.
Olen päättänyt olla ehdolla tulevissa aluevaaleissa. On tärkeää, että sosiaali- ja terveyskeskusten verkosto turvataan maakunnan eri osiin, sillä hoitoon hakeutuminen ei saisi olla välimatkasta kiinni. Kansanedustajana haluan tuoda päätöksentekoon koko maakunnan perspektiivin palveluiden järjestämisestä. Etelä-Pohjanmaan on oltava tasa-arvoisten alueiden maakunta.
Maakunnan sotekeskuksissa on tarjottava sote-peruspalvelut, erityisen tärkeitä lähipalveluita ovat neuvolapalvelut ja kouluterveydenhuolto.
Vastaavasti laajan ympärivuorokautisen päivystyksen keskussairaala tulee olla Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa. Erikoissairaanhoidon osaamiskeskus, keskussairaala on jokaisen pohjalaisen perusoikeus.
Kokoomus on vahva perusterveydenhuollon puolustaja. Kansalaisen on oikeus päästä lääkäriin nopeasti ja oikea-aikaisesti. Perusterveydenhuollossa ei saa olla jonoja. Parasta on hoitaa aina heti ja oikeassa paikassa.
Erikoissairaanhoidon sijaan ongelmiin pitää tarttua riittävän varhain jo perusterveydenhuollossa. Jos hoitoon pääsemisessä kestää, tulisi kansalaisella olla oikeus hakeutua palvelusetelin avulla joko yksityisen tai järjestön palvelujen piiriin. Terveysongelmien pitkittyminen, jonottaminen ja hoidon saamisen venyminen ei ole kenenkään etu.
Kyse ei kuitenkaan ole pelkistä sote-vaaleista, vaan myös palo- ja pelastustoimen palveluista. Turvallisuus tulee olemaan yksi hyvinvointialueiden tehtävistä.
Kun kansalaiselle tulee hätä, on palo- ja pelastustoimi useimmiten ensimmäinen paikalle saapuva viranomainen. Sen resurssit on turvattava.
Meillä on hienoja esimerkkejä siitä, miten palolaitokset ovat kehittäneet toimintaansa oma-aloitteisesti ja omaleimaisesti. Tällaiset mallit eivät saa vesittyä uuden hallinnon myötä.
Aikanaan saamme vastauksen myös kysymykseen siitä, miten sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannukset kehittyvät ja auttoiko sote-uudistus niiden hillitsemisessä. Se on nimittäin ollut yksi uudistuksen keskeisistä tavoitteista. Resurssien kun olisi riitettävä myös tulevaisuudessa.
Suomalaiset vastustavat jyrkästi hallituksen himoitsemaa maakuntaveroa ja itsekin vakuutteluista huolimatta pelkään sen kasvattavan kokonaisveroastetta.
Veroa veron päälle ei ole kestävä ratkaisu talouden tilkitsemisessä.
Kuten todettua, uudet aluevaltuutetut tulevat olemaan heti alkuun haasteiden edessä. Aikataulu sote-uudistukselle on tiukka ja pandemiatilanne lisää prosessiin omat vaikeutensa.
Uskon kuitenkin pohjalaiseen mielenalaan, että sovitusta pidetään kiinni ja työ saadaan aikataulussa maaliin. Tärkeintä kaikessa on, että ihminen, lähimmäinen on ykkönen.