Suomi on valmiudessa

Elämme poikkeuksellisia aikoja. Eduskunta päätti viikolla, että Suomessa otetaan käyttöön valmiuslain toimivaltuuksia. Nykyistä tai aikaisempaa valmiuslakia ei ole koskaan sovellettu. Käyttöönoton edellytyksenä on, että maassa vallitsevat poikkeusolot.

Päätöksen perusteena on koronaviruksen, kulkutaudin aiheuttama epidemia, jonka maailman terveysjärjestö julisti pandemiaksi 11.3.2020. Sillä voi olla vakavia vaikutuksia Suomeen. Asetus on voimassa tässä vaiheessa 13.4.2020 asti. Sitten katsotaan tilannetta uudelleen. Taudin osalta ollaan viisaampia jo noin kahden viikon kuluttua. Silloin nähdään, mitä vaikutuksia nyt tehdyillä karanteeni- ja keskeytysratkaisuilla on ollut.

Eduskunnan päätöksellä valtaa siirretään valtioneuvostolle. Se on välttämätöntä nopeiden tilanteiden hoitamiseen ja keskitettyjen päätösten tekemiseen.

Monien suomalaisten arki on tällä viikolla muuttunut monin tavoin. Nyt on kestettävä. On tärkeää, että kaikki ottavat tilanteen vakavasti. Otetaan etäisyyttä, mutta pidetään huolta toisistamme.

Tässä asiassa pitää olla eduskunnassakin vain Suomi-puolue, joka tinkimättömästi puolustaa nyt suomalaista yhteiskuntaa.

Virus ei tunnista rajoja. Tämän taistelun voittamiseen tarvitaan myös vahvaa kansainvälistä yhteistyötä. Rokotuksiin ja lääkehoitoon liittyvissä kysymyksissä on tärkeää, että Suomi on mukana tietojenvaihdossa ja tukee samalla myös kotimaista tiedettä ja alan teollisuutta ratkaisujen löytymisessä.

Kulkutaudin leviämisen ehkäisemisellä on vaikutuksia taloudelliseen toimintaan maailmanlaajuisesti. Suomen bruttokansantuote tulee tippumaan, kuten Suomen Pankki jo ilmoitti. Kansalaiset vähentävät hankintojaan ja yritysten investoinnit lykkääntyvät, kun tulevaisuudessa on kysymysmerkkejä. Vaikutukset iskevät palveluihin ja teollisuuteen. Monien työpaikat ja tulot ovat nyt vaarassa.

Tämä tilanne vaatii reippaita, oikein ajoitettuja toimenpiteitä. Hyvien yritysten ei saa antaa nyt kaatua. Työmarkkinoilta on jo kuulunut myönteisiä signaaleja. Ratkaisuja on haettu, ja niitä on myös löydetty.

Liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten suorat vaikutukset talouteen ovat nyt väliaikaisia, mutta pidempiaikaisia vaikutuksia seuraa, jos yrityksiä tai pankkeja joutuu vaikeuksiin. Siitä voi seurata konkursseja, työttömyyttä ja menetettyä hyvinvointia.

Kun tilanne on ohi, jälkihoito kestää vielä pitkään. Euroalueella on maita kuten Italia ja Espanja, joiden talousalusta horjuu pahasti tämän epidemian johdosta.

Oma lukunsa ovat Suomen huoltovarmuuteen liittyvät tärkeät kysymykset. Monet asiat, jotka tuntuvat meistä itsestäänselvyydeltä, on nyt syytä varmistaa. Maatilojen ja elintarviketeollisuuden toimintaedellytykset sekä energiantuotanto on turvattava. Koulujen opetus on järjestettävä uudella tavalla ja kuljetusten toimittava.

Monet tehtaat ovat joutuneet keskeyttämään tuotantoaan, kun puuttuvaa osaa ei saada ulkomailta. On kuitenkin syytä korostaa, että tällä hetkellä elämiseen tarvittavista tavaroista ei ole pulaa ja ruokaa riittää.

Tilannetta on katsottava sekä lähiviikkojen osalta, että pidemmällä aikajanalla. Ensin kaikki tarmo kulkutaudin nujertamiseen. Sitten katse kauemmaksi. Millä Suomi esimerkiksi lämpiää ensi talvena? Näistä asioista on tehtävä päätöksiä jo lähiviikkojen aikana.

Yksi talousshokkia helpottava keino on vahva panostus kaikkeen kotimaiseen tuotantoon. Tämä koskee elintarvikkeita, energiaa, kulutustavaroita, palveluja eli käytännössä kaikkea. Suomi on valmiudessa, kestetään yhdessä tämä koettelemus.

Jaa artikkeli