JanneN ESITTELY

Olen toiminut kokoomuksen kansanedustajana kaksi kautta. Koulutukseltani  olen kasvatustieteiden maisteri Kauhavalta. Perheeseeni kuuluu vaimo Anne, joka työskentelee rehtorina ja neljä poikaa. Vanhin pojista on jo työelämässä, nuoremmat opiskelevat.

Rauman opettajankoulutuslaitoksessa ja Turun yliopistossa suorittamien opiskelujen jälkeen aloitin työurani Pohjanmaalla. Olen toiminut 11 vuotta yläkoulun lehtorina ja erityisluokanopettajana Kortesjärvellä ja Vaasassa. Sen jälkeen siirryin yhteensä seitsemäksi vuodeksi koulutoimenjohtajaksi ja erityisopetuksen rehtorin tehtäviin Ylistaroon ja Seinäjoelle.

Eduskuntavaaleissa olin ehdolla ensimmäisen kerran vuonna 1999. Harjoituskierrosten jälkeen ensimmäinen läpimenosauma oli vuonna 2007, mutta eduskuntapaikka jäi täpärästi vielä saavuttamatta.

Eduskuntaan nousin vuonna 2011. Eduskunnassa toimin kaudella 2011-2015 maa- ja metsätalousvaliokunnassa, liikenne- ja viestintävaliokunnassa sekä valtiovarainvaliokunnan liikenne- ja maatalousjaostoissa. Rovaniemen puoluekokouksessa 2012 minut valittiin kokoomuksen varapuheenjohtajaksi. Toimin tehtävässä kolme kaksivuotiskautta.  Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa jatkopaikka Arkadianmäellä jäi kuitenkin harmittavasti 16 äänen päähän. Putoamisesta huolimatta toimin kokoomuksen yhtenä neuvottelijana kevään 2015 hallitusohjelmaneuvotteluissa.

 Kun ne saatiin päätökseen, oli aika miettiä, mitä teen seuraavaksi. Politiikan tekoa jatkoin tietenkin kokoomuksen varapuheenjohtajana ja Kauhavan kuntapolitiikassa. Työtehtävät sen sijaan muuttuivat täysin. Opetusura vaihtui energiateollisuuden tehtäviin.

Kutsu nimittäin kävi syyskuun alussa 2015 energiayhtiö Vapon, nykyään Neovan sidosryhmäjohtajaksi. Olin tehtävässä lähes neljä vuotta. Työni oli edesauttaa yhtiön cleantech- ja biohankkeita sekä edistää kotimaisten polttoaineiden käyttöä, työllistävyyttä ja Suomen energiaomavaraisuuden kohottamista. Työ oli monipuolista ja vastuullista. Tehtävän sijoituspaikka oli Vantaa, mutta toimialueena koko Suomi.

Päätin kuitenkin tavoitella paluuta eduskuntaan  vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.  Ja niin kävi, että sain pohjalaisilta uudelleen valtakirjan  jatkaa kansanedustajan työtä. Vaalikaudella 2019-2023 olen toiminut talousvaliokunnassa ja valtiovarainvaliokunnassa. Sen jaostoista kuulun työ- ja elinkeinojaostoon sekä maatalousjaostoon. Lisäksi olen Patrian neuvottelukunnan varapuheenjohtaja ja jäsenenä vapaaehtoisen maanpuolustustyön neuvottelukunnassa.

Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa sain 3195 ääntä. Äänimääräni kasvoi, mutta Vaasan vaalipiirissä tavoiteltu kokoomuksen lisäpaikka jäi saavuttamatta. Vaalikausi 2023-2027 alkaa siis ensimmäiseltä varasijalta. Paikka on tullut tutuksi aikaisemmista vaaleista turhankin usein.

Työn  ja poliittisen uran ohella olen viljellyt kotitilaani Fränti-Kujalaa vuodesta 1998.  Tila sijaitsee Kauhavan Kortesjärvellä, Fräntilän kylässä. Talossa on vetovuorossa 11.sukupolvi, joten perinteitä riittää ylläpidettäväksi myös jatkossa. ProAgria Keskusten liitto on myöntänyt tilallemme sukutilakunniakirjan ja -viirin vuonna 2020. Isäntäluettelomme alkaa vuodesta 1722. Tuotannossa on tällä hetkellä sopimus-Timoteita, kuminaa, ohraa ja kauraa.

Lähes 30 vuoden ajan olen toiminut eri tehtävissä Kokoomuksessa: yhdistyksen puheenjohtajana, Pohjanmaan kokoomuspiirin puheenjohtajana, puoluehallituksen jäsenenä, puoluevaltuuston varapuheenjohtajana sekä Kokoomuksen varapuheenjohtajana. Tällä hetkellä hoidan Kokoomuksen maaseutupolitiikan verkoston puheenjohtajuutta. 

Kauhavan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana aloitin kesällä 2017, jossa tehtävässä toimin edelleen. Aikaisemmin Vaasassa asuessamme olen toiminut Vaasan kaupunginvaltuustossa kaksi kautta kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana. 

Valtuustourani alkoi vuonna 1997 Kortesjärvellä, joten kuntapolitiikassa on tällä hetkellä käynnissä seitsemän kausi. Kokoomus on puolue, jossa olen toiminut käytännössä koko aikuisikäni. Valintani perustui aikoinaan puolueen edustamaan linjakkuuteen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä. Myös kokoomuksen työ yrittäjyyden ja sivistyksen puolesta vahvistivat valintaani. Omat valintaperusteeni ovat tänä päivänä edelleen enemmän kuin ajankohtaiset.  

 

KTyöurani aloitin toimimalla 11 vuotta yläkoulun lehtorina ja erityisluokanopettajana. Sen jälkeen siirryin seitsemäksi vuodeksi koulutoimenjohtajan ja erityisopetuksen rehtorin tehtäviin.altuuston varapuheenjohtajana sekä kolme kautta Kansallisen Kokoomuksen varapuheenjohtajana. Tällä hetkellä hoidan Kokoomuksen maaseutuvaltuuskunnan puheenjohtajan tehtävää. 

Kauhavalla aloitin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana kesällä 2017 kuntavaalien jälkeen.. Aikaisemmin toimin kaksi kautta Vaasan kaupunginvaltuustossa kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana.

Eduskuntakauden 2011-2015 jälkeen siirryin Vapo Oy:n sidosryhmäjohtajaksi. Tehtäväni on edesauttaa yhtiön cleantech- ja biotaloushankkeita ja edistää kotimaisten polttoaineiden käyttöä, työllistävyyttä ja Suomen energiaomavaraisuuden kohottamista. On kunnia tehdä työtä, jolla on tarkoitus.

Kotitilani Fränti-Siltamäki, jota viljelen, sijaitsee Kakunene