Janne Sankelo esittäytyy

Olen 56-vuotias Suomen kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja ja maaseutuyrittäjä Kauhavalta.

Olen toiminut kokoomuksen kansanedustajana kaksi kautta vuosina 2011-2015 ja 2019-2023. Kevään 2023 eduskuntavaaleissa jäin 1.varasijalle Vaasan vaalipiirissä. Kokoomuksen varapuheenjohtajana olen toiminut vuodet 2012-2018. Kauhavan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana aloitin vuonna 2017, jossa tehtävässä toimin edelleen. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuutetuksi minut valittiin historian ensimmäisissä aluevaaleissa tammikuussa 2022. Asuessamme Vaasassa toimin kaksi kautta kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana.

Koulutukseltani  olen kasvatustieteiden maisteri. Pääaineina olen lukenut kasvatustieteitä, Suomen historiaa ja yhteiskuntatieteitä. Perheeseeni kuuluvat vaimo Anne, joka työskentelee rehtorina ja neljä poikaa. Vanhin pojista on jo työelämässä, nuoremmat jatkavat opintiellä.

Koulutukseni hankin Rauman opettajankoulutuslaitoksessa ja Turun yliopistossa. Opiskelujen jälkeen aloitin työurani Satakunnan Köyliössä, josta siirryin Pohjanmaalla. Olen toiminut 11 vuotta yläkoulun lehtorina ja erityisluokanopettajana Kortesjärvellä ja Vaasassa. Sen jälkeen siirryin seitsemäksi vuodeksi koulutoimenjohtajaksi ja erityisopetuksen rehtorin tehtäviin Ylistaroon ja Seinäjoelle. Koulutoimen työt päättyivät vuonna 2011 kun jäin virkavapaalle.

Eduskuntavaaleissa olin ehdolla ensimmäisen kerran vuonna 1999. Harjoituskierrosten jälkeen läpimenosauma oli vuonna 2007, mutta eduskuntapaikka jäi täpärästi vielä saavuttamatta.

Eduskuntaan nousin pikakampanjalla vuonna 2011. Tarkoitus ei ollut alkuun edes olla ehdokkaana. Eduskunnassa toimin kaudella 2011-2015 maa- ja metsätalousvaliokunnassa, liikenne- ja viestintävaliokunnassa sekä valtiovarainvaliokunnan liikenne- ja maatalousjaostoissa. 

Rovaniemen puoluekokouksessa 2012 minut valittiin kokoomuksen varapuheenjohtajaksi. Toimin tehtävässä kolme kaksivuotiskautta vuoteen 2018 asti.  Olen siis ollut varapuheenjohtajana Jyrki Kataisen, Alexander Stubbin ja Petteri Orpon puheenjohtajakausien aikana.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa jatkoin niukkojen tappioiden sarjaani kun jatkopaikkani Arkadianmäellä jäi 16 äänen päähän. Putoamisestani huolimatta toimin kokoomuksen yhtenä neuvottelijana biotalousryhmässä kevään 2015 hallitusohjelmaneuvotteluissa kun Juha Sipilän hallituksen ohjelmaa tehtiin.

Kun hallitusohjelma saatiin valmiiksi, oli aika miettiä, mitä teen seuraavaksi. Politiikan tekoa jatkoin kokoomuksen varapuheenjohtajana ja Kauhavan kuntapolitiikassa. Työtehtävät sen sijaan muuttuivat täysin. Opetusura vaihtui energiateollisuuden tehtäviin.

Kutsu nimittäin kävi syyskuun alussa 2015 energiayhtiö Vapon, nykyään Neovan sidosryhmäjohtajaksi. Olin tehtävässä lähes neljä vuotta. Työni oli edesauttaa yhtiön cleantech- ja biohankkeita sekä edistää kotimaisten polttoaineiden käyttöä, työllistävyyttä ja Suomen energiaomavaraisuuden kohottamista. Työ oli monipuolista ja vastuullista. Tehtävän sijoituspaikka oli Vantaa, mutta toimialueena koko Suomi. 

Päätin kuitenkin tavoitella paluuta eduskuntaan  vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.  Ja niin kävi, että sain pohjalaisilta uudelleen valtakirjan  jatkaa kansanedustajan työtä. Vaalikaudella 2019-2023 toimin talousvaliokunnassa ja valtiovarainvaliokunnassa. Sen jaostoista kuuluin työ- ja elinkeinojaostoon sekä maatalousjaostoon. Lisäksi olin Patrian neuvottelukunnan varapuheenjohtaja ja jäsenenä vapaaehtoisen maanpuolustustyön neuvottelukunnassa.

Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa sain 3195 ääntä. Äänimääräni kasvoi, mutta Vaasan vaalipiirissä tavoiteltu kokoomuksen lisäpaikka jäi saavuttamatta. Vaalikausi 2023-2027 alkoi siis jälleen kerran ensimmäiseltä varasijalta. Paikka on tullut tutuksi aikaisemmista vaaleista turhan usein. Petteri Orpon hallitusta muodostettaessa toimin yhtenä kokoomuksen neuvottelijoista maa- ja metsätalousjaostossa keväällä 2023. 

Kun ohjelmaneuvottelut saatiin päätökseen, sain mielenkiintoisen työtarjouksen, johon päätin tarttua. Aloitin elokuun alussa 2023 Suomen kalankasvattajaliiton toimitusjohtajana. Tehtävänäni on johtaa suomalaisten kalankasvatusyritysten edunvalvontaa, kehittää liiton toimintaa ja taloutta ja toimia yhteistyössä pohjoismaisten kalankasvatusjärjestöjen ja Euroopan vesiviljelyliiton (FEAP) kanssa. 

Työtehtävien  ja poliittisen uran ohella olen viljellyt kotitilaani Fränti-Kujalaa vuodesta 1998.  Tila sijaitsee Kauhavan Kortesjärvellä, Fräntilän kylässä. Vetovuorossa on nyt 11.sukupolvi, joten perinteitä riittää ylläpidettäväksi myös jatkossa. ProAgria Keskusten liitto on myöntänyt tilallemme sukutilakunniakirjan ja -viirin vuonna 2020. Isäntäluettelomme alkaa vuodesta 1722.

 Suvussamme on muuten ollut aikaisemminkin valtiopäivämiehiä. Alahärmäläinen Matti Holma toimi talonpoikaissäädyn edustajana valtiopäivillä 1860-luvulla. Hänen sisarensa Maria tuli meidän taloon emännäksi. Tilallamme on tuotannossa tällä hetkellä sopimus-Timoteita, kuminaa, ohraa ja kauraa. Lisäksi kehitämme maatilan majoitustoimintaa.

Joku kysyy joskus suhteellisen harvinaisesta sukunimestäni. Nimi on peräisin Kortesjärven Kukkolankylästä, jossa on Sankelo-niminen talo. Kirjoitusmuoto on ollut aluksi Sangela, mutta se on aikojen kuluessa muokkaantunut nykymuotoonsa. 

Olen toiminut lähes 30 vuoden ajan eri tehtävissä Kokoomuksessa: paikallisyhdistyksen puheenjohtajana, Pohjanmaan kokoomuspiirin puheenjohtajana, puoluehallituksen jäsenenä, puoluevaltuuston varapuheenjohtajana sekä Kokoomuksen varapuheenjohtajana. Tällä hetkellä hoidan Kokoomuksen maaseutupolitiikan verkoston puheenjohtajuutta.  

Valtuustourani alkoi vuonna 1997 Kortesjärvellä, joten kuntapolitiikassa on tällä hetkellä käynnissä seitsemän kauteni. Kokoomus on puolue, jossa olen toiminut koko aikuisikäni. Valintani perustui aikoinaan puolueen edustamaan linjakkuuteen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä. Myös kokoomuksen työ yrittäjyyden ja sivistyksen puolesta vahvistivat valintaani. Omat valintaperusteeni ovat tänä päivänä edelleen enemmän kuin ajankohtaiset.  

Politiikan tekemisessä on jokaisella tarvetta uudistua. Kun minulle esitettiin pyyntö asettua ehdolle Euroopan parlamentin vaaleihin kesällä 2024, kävin perusteellisen keskustelun itseni, kotijoukkojen, työnantajani ja tukijoukkojeni kanssa. Kokonaisharkinnan jälkeen päätin vastata myöntävästi ehdokkuuteen ja lähteä tavoittelemaan paikkaa Euroopan parlamentissa.

Tervetuloa mukaan joukkueeseen!