Koulu keskelle kylää 

Komiat-lehti marraskuu 2017

Koulun lakkauttaminen herättää aina monenlaisia tunteita. Kauhavalla on toimintansa lopettanut tai lopettamassa lyhyen ajan sisällä 7 alakoulua. Se on iso määrä. Lakkautusten syynä on ollut joko oppilasmäärän lasku alle valtuuston säätämän 30 oppilaan rajan tai koulukiinteistön huono kunto.

Opetusta on siis keskitetty ja korjausohjelmaa viety eteenpäin. Kortesjärvellä opetusta annetaan nyt yhdessä remontoidussa yhtenäiskoulussa. Ylihärmään tehdään investointi, jolla turvataan perusopetuksen järjestäminen. Alahärmässäkin on korjaustarvetta.

Kanta-Kauhavalle rakennetaan uusi koulukeskus. Kaikki pitävät investointia tärkeänä. Oppilaiden ja henkilöstön elo väliaikaisissa tiloissa pitää saada loppumaan.  Näkemyseroja on ollut rakentamiskustannuksista ja hieman mitoituksestakin. Kaupunginhallitus linjasikin viime kokouksessa yksimielisesti, että kustannuksille asetetaan katto. Tarkka taloudenpito on paikallaan, sillä investointitarpeita riittää.

Rakentamisella on myös muita hintoja. Koulukeskuksen valmistuttua Kanta-Kauhavalle jää siirtymäajan jälkeen kaksi toiminnassa olevaa koulurakennusta: Kosola ja koulukeskus. Päätösten jälkeen kaupungissa ylläpidettävien koulukiinteistöjen määrä yli puolittuu lähtötilanteesta kuntaliitoksen alussa.

Uuden koulukeskuksen rakentaminen on herättänyt huolta Ylihärmässä ja Kortesjärvellä yläkouluopetuksen tulevaisuudesta. Todetaan nyt vielä, että uusi koulukeskus kokoaa perusopetuksen oppilaansa kanta-Kauhavalta, ei muualta.

Kokoomus ilmoitti jo kuntavaaliohjelmassaan keväällä, että se sitoutuu siihen, että kaikissa kaupunginosissa säilyy 7-9-luokkien opetus ja kouluverkkoon jäävät koulut remontoidaan. Tästä lupauksesta pidetään kiinni jatkossakin.

Janne Sankelo

kokoomuksen varapuheenjohtaja

Jaa artikkeli