Kokoomus jätti tällä viikolla yhdessä kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kanssa välikysymyksen hallituksen omistajaohjaus- ja työmarkkinapolitiikasta.
Välikysymys on järeä väline, mutta oppositiolle ei jäänyt muita keinoja saada tietoa Postin ympärillä kuohuvasta sekamelskasta. Hallituksen ongelmat eivät poistu eilisellä ministerin erottamisella.
On syytä todeta, että postilaiset tekevät arvokasta työtä. On tärkeää, että kiistaan löytyi ratkaisu.
Sokea Reettakin näkee, että SDP haki mutkikkaasta työmarkkinatilanteesta poliittista hyötyä. Selitykset tapahtumien kulusta ovat olleet pääministeri Antti Rinteen johdolla tuhannen ja yhden yön tarinoita.
Eduskunta ole pysynyt perässä, kun totuutta on annosteltu pieninä paloina. Pääministerin tiedotustilaisuus eilen jatkoi samalla linjalla.
Voi ihmetellä, mitä Rinteen hallituskumppanit ajattelevat asiasta. Ovatko muut hallituspuolueet saaneet Postin tilanteesta tietoa?
Omistajapolitiikan pitää olla pitkäjänteistä työtä, ei gallupien mukaan toimimista.
Hallituskumppaneista erityisesti keskusta on nyt tiukan paikan edessä. Uppoavasta laivasta kannattaa hypätä ennen täydellistä haaksirikkoa. Oliko Paateron erottamisessa kyse pelkästään pääministerin oman nahan suojelemisesta?
Tilanne ei tullut hallitukselle yllättäen. PAU kampanjoi keväällä työehtosopimusten heikentämistä vastaan.
Ministeri Paateroa on informoitu Postin suunnitelmista jo kesäkuussa. 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen siirrosta Paatero sai tietää viimeistään 21.8.
Julkiseksi asia tuli 29.8, kun Posti ilmoitti tiedotteessaan liikkeenluovutuksesta ja työehtosopimuksien siirrosta. Ilmeisesti SDP:ssä tajuttiin tuolloin siirron julkisuusseuraukset. Aloitettiin käsien levittelyt ja aikalisäpuheet.
Hallituksella oli selkeä mahdollisuus selvittää tilanne ennen lakkoa. SDP:n eräs edustaja vakuutteli Twitterissä, että puolueen aate ja ydin perustuu solidaarisuuteen. Paatero olisi varmasti estänyt liikkeenluovutuksen, jos olisi asiasta tiennyt.
Totuus on, että Paatero tiesi. Miksi ei toiminut? Vuonna 2017 silloinen oppositioedustaja Paatero vaati hallitukselta ryhtiliikettä valtionyhtiöiden asioiden hoidossa. Paateron oma ryhti hämmästyttää nyt eduskunnassa.
Omistajaohjauksessa maan hallitus on nukkunut Ruususen unta, vaikka ministerin ympärillä parveilee ennätysmäärä avustajia.
Pääministeri sanoi kyselytunnilla, että Postin hallitus on toiminut vastoin omistajan tahtoa, Postin hallituksen puheenjohtajan mukaan valtio-omistaja ei ole missään vaiheessa kertonut vastustavansa esitettyjä toimenpiteitä. Poliittinen keskustelu jatkuu, vaikka lakko selätettiin ja ministeri erotettiin.
Sopiminen ei pääty tähän. Neuvottelut yli kahden miljoonan palkansaajan työehdoista ja palkoista alkoivat elokuun lopussa ja ne jatkuvat pitkälle vuoteen 2020. Millaisen signaalin Postin ympärillä oleva kuohunta antaa näille neuvotteluille?
Talousnäkymät eivät enteile hyvää. Mikäli neuvottelut jostain syystä jumiutuvat ja ilmaantuu tukilakkojen tukilakkoja, olemme vakavan paikan edessä.
Ex-ay-jyrä, pääministeri Antti Rinteen istuin on nyt koetuksella. On mielenkiintoista nähdä, mikä on pääministerin rooli jatkossa.
Kuka kantaa lopullisen vastuun postifarssista?