Energiapäätöksillä uutta kasvua

(Pohjalainen 13.12.2014)

Tänä syksynä on näissä eduskuntakolumneissani ollut energia-asiat paljon esillä. Syykin on selvä. Eduskunnassa on tehty syksyn aikana merkittäviä energiapäätöksiä. Vaasanseudulla varmasti ymmärretään hyvin niiden kauaskantoiset merkitykset.

Neljä vuotta sitten päätettyä Fennovoiman ydinvoimalalupaa täydennettiin äänin 115-74. Voimalan kokoluokka pieneni alkuperäisestä ja toimittajana on nyt venäläinen Rosatom. Kansainvälinen tilanne on tuonut pohdintoihin lisämausteita. Valtiovalta on nähnyt välttämättömänä riittävän kotimaisuusasteen yhtiön omistuspohjassa. Fortumin ratkaisu lähteä mukaan hankkeeseen antoikin loppuvaiheessa sinetin omistuskeskusteluun. Fortumin osaaminen tuo myös yhtiöön lisää kokemusta ja tietotaitoa toimialasta. Tämä vie osaltaan hanketta eteenpäin ja antaa positiivista virettä. Käynnistyvän miljardihankkeen työllisyysvaikutukset tulevat olemaan merkittävät myös pohjalaisille yrityksille.

Teollisuutemme tarvitsee jatkossa edelleen kilpailukykyistä perusenergiaa. Ydinvoiman lisärakentaminen on merkki siitä, että Suomessa on mahdollisuuksia energiavaltaiselle yritystoiminnalle on myös tulevaisuudessa. Näin turvataan työpaikkoja ja hyvinvointia. Kansalaisten kannalta ydinvoimaratkaisu hillitsee myös sähkön hinnan nousupaineita. Kansantaloudelle Suomessa tuotettava uusi ydinvoima merkitsee riippuvuuden vähenemistä ulkomaisesta tuontisähköstä. Vaihtotase kohenee.

Ydinvoima on yksi osa energiapalettiamme. Tärkeässä roolissa ovat jatkossa myös kotimaiset polttoaineet. Hallitus ilmoittikin marraskuussa keventävänsä turpeen verotusta ja nostavansa vastaavasti metsähakkeen tukea. Tavoitteena on turvata kotimaisten polttoaineiden kilpailukykyä suhteessa kivihiileen. Uudet vero- ja tukitasot tulevat voimaan vuoden 2015 alusta. Päätös on erittäin tärkeä kotimaisten energiamuotojen kehittämisessä. Suunta on oikea.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tarvitaan monia keinoja uusien työpaikkojen luomiseksi. Metsä- ja energiateollisuuden mahdollisuuksista työllistää on huolehdittava tasapuolisesti. Pohjalaiset energiayhtiöt ovat tehneet merkittäviä investointeja metsähakkeen käytön lisäämiseksi. Kun turpeen vero laskee lisää vuoden 2016 alusta, mietitään samalla myös metsähakkeen tuen kohdennusta. Vääränlainen rajaus voisi johtaa energiayhtiöt hankalaan tilanteeseen ja tehdyt voimalaitosinvestoinnit jäisivät hyödyttämiksi.

On hieno asia, että metsäteollisuus on investoimassa merkittävässä määrin Suomeen. Suomessa metsät kasvavat enemmän kuin niitä ehditään hyödyntää. Puukauppa käy, ja puuta riittää kaikille moneen tarkoitukseen.

Janne Sankelo
kansanedustaja, varapuheenjohtaja
Kansallinen Kokoomus rp.

Jaa artikkeli