HYVÄ KUN ON KUNNON VAALIT

Pohjalainen joulukuu 2017

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksen alkuun on aikaa reilut kolme kuukautta. Viime viikolla ehdokkaat osallistuivat ensimmäiseen yhteiseen vaalikeskusteluun. HS-gallupin mukaan kampanjat käynnistyvät istuvan presidentin Sauli Niinistön selkeässä johtoasemassa. Selkeä kakkonen tällä hetkellä on vihreiden Pekka Haavisto. Muiden ehdokkaiden osalta kannatus liikkuu 2-3% prosentin kieppeillä. Paavo Väyrysen mukaantuloa vielä odotellaan.

Kaksivaiheinen kansanvaali on ollut käytössä vuoden 1994 presidentinvaaleista alkaen. Tähän asti on tarvittu kaksi kierrosta voittajan löytymiseen. Myös istuva presidentti on ollut vahvoilla aina kun on hakenut jatkomandaattia. Martti Ahtisaarihan tyytyi lopulta yhteen kauteen.

Tällä kertaa on lähempänä kuin koskaan, että presidentti valitaan jo ensimmäisellä kierroksella. Tämä edellyttää yli 50 % annetuista äänistä. Presidentinvaali on kuitenkin sen tyyppinen, että kampanjoiden alkaessa isommatkin muutokset ovat mahdollisia.

Itse kannatan Sauli Niinistön jatkokautta presidenttinä. Minusta on kuitenkin hyvä asia, että monet puolueet ovat asettaneet kisaan omia ehdokkaitaan. Näin saadaan aikaan aito valintatilanne.

Toisin oli Suomessa neljäkymmentä vuotta sitten kun suomalainen demokratia oli alennustilassa. Urho Kekkosen pitkää kautta jatkettiin vuonna 1974 poikkeuslailla. Sen jälkeenkin Kekkonen totesi olevansa liian hyvässä hapessa eläkkeelle. Vuoden 1978 vaalien lähestyessä suurimmat puolueet ryhmittyivätkin SDP:n johdolla Kekkosen taakse. Kokoomuskin joukon jatkona. Tarkoitusperät Kekkosen tukijoilla olivat kirjavat, mutta tuon aikainen poliitikko olisi laittanut itsensä sivuraiteelle jos ei olisi kiltisti asettunut ruotuun.

Vaaleissa protestiäänet kanavoituivat lähinnä SKL:n ehdokkaan Raino Westerholmin, SMP:n Veikko Vennamo ja perustuslaillisten Ahti Salosen kautta.

Kekkonen tietenkin valittiin ylivoimaisella enemmistöllä. Muun muassa Mauno Koivisto oli yksi Kekkosen valitsijamies. Ele ei parantanut Koiviston asemaa Kekkosen silmissä vaan kapuloita Koiviston rattaisiin heitettiin Kekkosen esikunnasta vanhaan malliin.

Kuka menneitä muistelee sitä tikulla silmään. On joka tapauksessa aina hyvä muistaa, että toimivan demokratian aikaa ei ole Suomessa vielä iällä pilattu. Nautitaan siitä tammikuun presidentinvaaleissakin.

Janne Sankelo

varapuheenjohtaja

Kansallinen Kokoomus

Kauhava

Jaa artikkeli