SANKELO: KOKKOLA-PIETARSAAREN LENTOASEMAN TOIMINTA ON TURVATTAVA

Kauhavalainen kansanedustaja Janne Sankelo vaatii, että Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman toiminta turvataan. Lentoasema on ollut suljettuna koronaepidemian puhkeamisesta lähtien ja pysyisi suljettuna ainakin syksyyn asti, jolloin on tarkoitus päättää tulevista ratkaisuista. Lentoasemaa voitaisiin pitää suljettuna jopa ensi vuoden kevääseen asti.

– Täytyy ihmetellä. Toimivat liikenneyhteydet ovat perusedellytys koronaepidemian aiheuttamasta talouskriisistä toipumiselle. Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman vaikutusalueella on yksi Suomen merkittävimmistä vientiteollisuuden keskittymistä. Kokkola-Pietarsaaren seudun yritysten viennin arvo lasketaan miljardeissa, Sankelo kertoo.

Sankelon mukaan Kokkola-Pietarsaaren alue on elinkeinoelämän vireydessä omaa luokkaansa.

– Kokkolan suurteollisuusalue on Pohjois-Euroopan suurin kemianteollisuuden keskittymä. Pietarsaaressa vuorostaan on merkittävä ja monipuolinen tuotantoteollisuuden keskittymä. Kokkola-Pietarsaaren alueen yritykset, kuten UPM-Kymmene Oy, Oy Snellman Ab, Boliden Kokkola Oy ja Freeport Cobalt Oy, työllistävät tuhansia ihmisiä.

– Tällaista vientiklusteria ei voida ylläpitää ilman toimivia lentoliikenneyhteyksiä. Saavutettavuus on kansainvälistä kauppaa käyville yrityksille elinehto. Näin merkittävän keskittymän tarpeita ja näkemyksiä tulee kuunnella ja niiden mukaan toimia, Sankelo tiivistää.

Valtio on pääomittamassa Finnairia useilla sadoilla miljoonilla euroilla. Sankelon mukaan valtion on pidettävä huolta myös siitä, että yhtiö tukee maan elinvoimaa ja alueita.

– Valtion on pääomittaessaan Finnairia taattava, että alueiden elinvoiman ja Suomen kokonaisviennin kannalta tärkeille maakuntakentille lennetään myös jatkossa. Entä jos Finavia käyttää oikeuttaan sulkea lentoaseman, jossa ei ole ollut vuoteen reittiliikennettä? Uhkaako Kokkola-Pietarsaaren lentoasemaa ensi keväänä toiminnan loppuminen?

Sankelo on jättänyt asiasta valtioneuvostolle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta Kokkolan-Pietarsaaren lentoaseman toiminta turvataan myös tulevaisuudessa.

– Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman toiminta on ehdottomasti turvattava. Ministerien osoittama tahtotila ei vielä ole konkreettinen lupaus tai teko säilyttää Kokkola-Pietarsaaren lentoasema toiminnassa myös tulevaisuudessa. Toimia tarvitaan, Sankelo kiteyttää.

Jaa artikkeli